De-a lungul timpului, oamenii de ÅŸtiinţă români au reuÅŸit să schimbe complet soarta omenirii, cu ajutorul invenÅ£iilor lor. Insula, motorul cu reacÅ£ie sau vaccinul antiholeric sunt doar câteva dintre invenÅ£iile „made in Romania”.
Diorama
Biologul Grigore Antipa a descoperit de-a lungul timpului o serie de specii noi, printre care È™i peÈ™ti din fauna Mării Negre (Alosa caspia nordmanni) È™i o nouă specie de meduze Capria sturdzii. Diorama este însă invenÅ£ia este folosită ÅŸi acum în toate colÅ£urile lumii. Aceasta este reprezentarea unei porÅ£iuni de peisaj, ce conÅ£ine animale împăiate ÅŸi obiecte de decor, oferind impresia unui peisaj real. Diorama a fost folosită pentru prima oară în 1908, la Muzeul NaÅ£ional de Istorie Naturală din BucureÅŸti.
Cibernetica
Cibernetica este ÅŸtiinÅ£a care analizează modul în care un sistem biologic, digital sau mecanic prelucrează informaÅ£iile ÅŸi reacÅ£ionează la acestea. Medicul român Åžtefan Odobleja este primul care a scris importante lucrări despre cibernetică. În onoarea sa a fost înfiinÅ£ată Academia de Cibernetică din ElveÅ£ia.
Scaunul ejectabil
În 1930, românul Anastase Dragomir a depus la Paris cererea de brevetare pentru scaunul ejectabil, acesta fiind numit „noul sistem de montare al paraÅŸutelor la aparate de locomoÅ£ie aeriană”. InvenÅ£ia lui Dragomir consta într-un scaun cu două paraÅŸute, ejectabil vertical din orice tip de vehicul.
Stiloul
Tocul cu rezervor este invenÅ£ia inginerului român Petrache Poenaru ÅŸi datează din anul 1827. GraÅ£ie acestui instrument au fost elimitate zgârieturile de pe hârtie ÅŸi scurgerile de cerneală.
Vaccinul antiholeric
După ce a lucrato vreme la Institutul „Pasteur” din Paris, în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului, Ioan Cantacuzino s-a întors în Å£ară pentru a pune bazele „Institutului de Seruri ÅŸi Vaccinuri”, laboratorul de medicină experimentală din cadrul Facultăţii de Medicină. În urma cercetărilor, medicul a elaborat o metodă de vaccinare antiholerică.
Motorul cu reacţie
Românul Henri Coandă a absolvit ca ÅŸef de promoÅ£ie „ÅŸcoala superioară de aeronautică ÅŸi construcÅ£ii” din Paris ÅŸi a fost un pionier al aviaÅ£iei. Inginerul a prezentat, la Salonul InternaÅ£ional aeronautic din Paris, în 1910, primul avion cu reacÅ£ie, care a revoluÅ£ionat industria aeronautică.
Injecţia cu insulină
În 1921, meciul Nicolae Paulescu descoperea hormonul antidiabetic secretat de pancreas, numit ulterior „insulină”. Cercetările sale erau aproape finalizate încă din 1916, însă a fost nevoit să îÅŸi amâne anunÅ£area rezultatului din cauza Primului Război Mondial. Medicul român a demonstrat eficienÅ£a acestei substanÅ£e în reducerea hiperglicemiei ÅŸi a folosit insulina în tratarea diabetului.
Alte articole