ZiarulRing

01-mart.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Exclusiv! Veste bună‚ de ziua Malaysiei! Av. Turcu: nu se pune problema executării lui Ionuț Gologan. Sultanul poate…

Avatar

Publicat

pe

Azi e ziua națională a malaysiei, o țară mediatizată foarte mult în ultima vreme nu atât pentru turismul înfloritor și pentru frumusețile ei exotice extraordinare, cât, mai ales, pentru tulburătorul caz al românului ionuț gologan, un tânăr din telega, condamnat la moarte.

Care sunt noutățile de ultimă oră legate de tânărul român aflat în celula morții aflați, în exclusivitate, în cele ce urmează.

Presa și opinia publică din românia aproape că l-au uitat pe ionuț gologan, românul condamnat definitiv la moarte în malaysia chiar la începutul acestui an. Un caz despre care ziarulring.ro a vorbit pe larg, trăgând mai multe semnale de alarmă și făcând ca mulți ziariști de la noi, dar și din alte părți să fie interesați și să mediatizeze cazul, sensibilizând autoritățile, inclusiv pe președintele klaus iohannis și pe premierul cioloș, care s-au implicat și au promis că vor face demersuri pentru a-l salva de la moarte pe tânărul român. Numai că soarta lui ionuț gologan nu stă numai la mâna unor autorități, de la noi sau din malaysia, bine intenționate, ci depinde cel mai mult de bunăvoința sultanului din statul unde ionuț gologan a primit… Pedeapsa capitală.

„e o chestiune de timp…”

Sunt puțini români care s-au implicat direct în a-l sprijini moral și chiar material pe iounț gologan. Printre aceștia se numără, evident, doamna consul camelia tudose, care i-a fost ca o „zână bună”, ca o a treia mamă (după cea care l-a născut și bunica jeni, care l-a crescut și i-a purtat de grijă). Nu trebuie uitat nici avocatul artin sarchizian, președinte al societății române pentru drepturile omului, care în diverse dezbateri, prin ziare și la emisiuni televizate (inclusiv în ziarulring.ro și la ”ring tv”), nu a contenit să vorbească și să tragă semnale de alarmă despre cazul „ionuț gologan”. Dar, dintre toți, cel mai mult, poate, a făcut avocatul liviu turcu, acesta mergând personal, pe banii domniei sale, până în malaysia și reușind să-l viziteze pe ionuț chiar în „închisoarea morții” (a condamnaților la moarte). Evident, pentru a afla date de ultimă oră despre ionuț gologan am apelat la avocatul liviu tucu. Contactat telefonic, acesta ne-a declarat, printre altele: „se așteaptă încă să se schimbe legislația în malaysia pentru a putea fi definitivat acordul cu românia în vederea extrădării lui ionuț în țara noastră, pentru a-și executa aici pedeapsa. În altă ordine de idei, suntem legați cumva, în situația lui ionuț, și de o decizie a sultanului (n.r. – din malaysia, stat în care ionuț a fost condamnat la moarte), o decizie favorabilă în sensul menținerii lui în viață. Bine, nu se pune problema executării lui ionuț, având în vedere că, acolo, nu au mai fost execuții, în situația lui, de ani de zile. Probabil că e o chestiune de timp până la schimbarea legislației în malaysia”.

„stă singur în celulă, ca orice condamnat la moarte”

Întrebat dacă mai are vești de la ionuț, dacă l-a mai vizitat sau mai intenționează să-l viziteze, avocatul liviu turcu ne-a mărturisit: „mă voi strădui să mai ajung la ionuț, cât de curând, în această toamnă. Dar, altfel, noi avem o convenție: el mă mai sună o dată sau chiar de două ori pe lună. Ultima dată m-a sunat acum două săptămâni. Stă în aceleași condiții acolo, singur în celulă, ca orice condamnat la moarte. Are program de ieșit la aer în fiecare zi. Are acces la citit, chiar și la ascultat muzică. Nu se plânge. În general nu prea se plânge. Așteaptă și el vești mai bune de la noi. Eu i-am ridicat mereu moralul de câte ori am vorbit cu el”.

„așteptăm ca malaysia să-și modifice legea”

Ionuț gologan e nerăbdător să știe ce demersuri s-au mai făcut în țară pentru el. „mai multe nu mi-a spus nici el, v-am zis că nu prea se vaită. Mă întreabă doar care mai e situația aici, în țară, dacă s-au mai făcut ceva demersuri. Eu am să aștept să treacă vacanța și, în septembrie, o să încep să fac adrese către ministerul justiției, ca să vedem în ce stadiu se află aceste acorduri cu malaysia. Pe de altă parte, așteptăm ca în malaysia, pentru toamna asta, din câte am înțeles, să se modifice legea și să poată permite comutarea pedepsei capitale la închisoare pe viață sau la executarea unui anumit număr de ani de detenție. Adică să existe și pedeapsa cu închisoarea pe lângă cea de condamnare la moarte”, povestește avocatul.

Advertisement

„cei din malaysia vor să aibă asigurări că ionuț își va executa aici pedeapsa”

Pentru faptul că sună mai mult decât optimist faptul că ar fi „o chestiune de timp” aducerea lui ionuț gologan în țară, l-am rugat pe avocatul liviu turcu să ne explice mai multe. „da, depinde de cei de acolo. Dar până atunci sunt discuții pe tema asta a asigurării executării pedepsei. Adică malaysienii vor să aibă asigurări din partea noastră că ionuț își va executa aici pedeapsa. Pentru că, la ei, ionuț este condamnat la moarte. Åži de asta spun că este o chestiune de timp până vor fi definitivate acordurile între ei și noi. A fost, după câte știți, o delegație de la ministerul justiției și una de la ministerul românilor de pretutindeni. Aceste delegații au fost acolo după ce am fost eu (n.r. – în primăvara acestui an)”, ne-a explicat avocatul liviu turcu.

„Suntem la mila sultanului”

Inimosul avocat liviu turcu ne dă asigurări că va merge din nou, cât de curând, să-l viziteze pe iounț gologan la închisoare, în malaysia. Mai mult, ne spune ce demersuri va face pe lângă sultanul care-l poate grația pe românul condamnat la moarte. Avocatul liviu turcu spune. „nu știu dacă reușesc în septembrie, dar în octombrie sigur mă voi duce din nou la el. Poate voi duce și un memoriu adresat sultanului. Pentru că, într-un fel, suntem la mila acestui sultan. Sultanul poate să-l grațieze, să-i comute pedeapsa. Sau nu. Dar, dacă îi explicăm că nu e vorba de un traficant, ci de un tânăr care a făcut curierat pentru faptul că este amărât, probabil că va vedea altfel și va fi mai îngăduitor”.

„Periodic, ionuț mă sună o dată și chiar de două ori pe lună. Mai ține legătura cu maică-sa și cu bunică-sa. De fapt, el, când sună în țară, sună pe toată lumea. Pe maică-sa, pe bunică-sa și apoi pe mine.”
Av. Liviu turcu

„Nu știu dacă reușesc în septembrie, dar în octombrie sigur mă voi duce din nou la el. Poate voi duce și un memoriu adresat sultanului. Pentru că, într-un fel, suntem la mila acestui sultan.”
Av. Liviu turcu

„Sultanul poate să-l grațieze pe ionuț, să-i comute pedeapsa. Sau nu. Dar dacă îi explicăm că nu e vorba de un traficant, ci de un tânăr care a făcut curierat pentru faptul că este amărât, probabil că va vedea altfel și va fi mai îngăduitor.”
Av. Liviu turcu

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *