Deși ne place să credem că România s-a schimbat mult în ultimii treizeci de ani, de când s-a schimbat regimul politic din șara noastră, există anumite capitol la care stăm foarte prost.
Mai mult, tot mai prost! Și capitole extrem de importante. Unul dintre aceste e reprezentat de populația țării, modul în care evoluează ea.
Ziarul Ring vă prezintă o situație extrem de alarmantă pentru toată România, de la guvernanți la oameni de rând, la noi toți. Pentru că ne privește pe fiecare dintre noi. Mai precis, vă arătăm câți români au plecat din țară definitiv în ultimii treizeci de ani.
Harta Emigranților!
Câți români au ales să plece în strănătate pentru o viață mai bună. Atenție, este vorba despre cei care au plecat definitive, înscriși în registrele autorităților, nu cei care au plecat sezonier, la muncă pentru câteva luni sau pentru o perioadă mai scurtă.
Emigrant = renunțat la România, hello another country
În definiția legislativă, emigranti cu schimbarea domiciliului sunt persoanele (de cetatenie romana) care emigreaza in strainatate. Emigratia este actiunea prin care o persoana renunta la domiciliul din Romania si isi stabileste domiciliul pe teritoriul altui stat. Domiciliul din Romania al persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate (CI/CI provizorie, BI), asa cum este luata in evidenta organelor administrative ale statului.
Pe scurt, emigranții sunt cetatenii romani care si-au stabilit domiciliul permanent in strainatate.
Datele provin de la Ministerul de Interne și au fost prelucrate de Ziarul Ring. Și vă prezentăm câți români au plecat în fiecare an din țară în inervalul 1992 – 2022 (acestea sunt cele mai recente date).
Semnal de alarmă
În anul 1992 au plecat defintiv din țară puțin peste 31 de mii de români. Numărul lor a scăzut în anii următori, dar oscilant.
În 2001 s-a ajuns prima dată la cifre sub zece mii, dar în 2003 a început din nou să crească, pentru ca boomul din 2007, urmat de criza economică din anii următori să mai stavilească (aparent paradoxal, referitor la criză) valul emigrării.
În 2010 s-a atins minimul istoric: doar 7906 români au ales să-și mute de tot reședința națională. După acel an însă, dezastrul a început să se contureze tot mai aprig, pentru ca în 2022 să plece din România nu mai puțin de 48.438 români. Mai mult decât în 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 la un loc!
Din datele statistice, ar putea fi vorba acum, în ultimii ani, de tineri care pleacă să studieze în afară și rămân în acea țară, mai mult decât forța de muncă care s-a mutat.