Domnitorul român al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani de căutări. Mulți nici nu au auzit de el și nu știau că a condus Țara Românească.
Domnitorul român al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani
Domnitorul român despre care puțini știu este Vlad Călugărul. Acesta a fost unul dintre frații lui Vlad Țepeș și el chiar a condus Țara Românească de două ori.
El a fost în fruntea Țării Românești în anul 1481 și ulterior a mai condus țara o perioadă mai îndelungată, din 1482 până în 1495, până a murit.
Cel mai interesant lucru despre acest domnitor despre care puțini știu este că timp de mai bine de 500 de ani nimeni nu a aflat unde este mormântul său.
După 300 de ani de căutări îndelungi, mormântul lui Vlad Călugărul a fost într-un final descoperit. Domnitorul român a fost îngropat în anul 1495 cu atât de mare discreție încât nimeni nu a știut unde este, de fapt, locul său de odihnă veșnică.
Știm astăzi unde se află mormântul domnitorului român grație a doi cercetători de la Muzeul Județean Argeș. Spiridon Cristocea şi Marius Păduraru au fost cei care au descoperit mormântul la mănăstirea Glavacioc din comuna argeşeană Ştefan cel Mare.
Când s-a făcut descoperirea. Cine a fost, de fapt, Vlad Călugărul
Descoperirea a avut loc pe 9 august 2005, după o zi întreagă de săpături. Acolo a fost descoperit mormântul fratelui lui Vlad Țepeș, alături de o piatră funerară descrisă ca fiind deosebită.
„Al doilea frate al lui Ţepeş, Vlad Călugărul, a decis să rămână în ţară şi să urmeze o carieră teologică. A fost în tinereţe călugăr, după aceea şi preot şi egumen în mănăstire. După aceea s-a răspopit şi s-a ridicat la domnie şi s-a însurat. A condus Ţara Românească de două ori, în 1481 şi între 1482 şi 1495, când s-a stins din viaţă.
Vlad Călugărul a fost foarte apreciat pentru ideile sale renascentiste. A construit 15 mănăstiri şi 30 de sate. A avut relaţii diplomatice foarte bune cu Imperiul Otoman şi de asemenea cu regii Franţei şi Spaniei. Însă moartea şi îngroparea sa au rămas un mister”, a spus istoricul Petre Mihăilescu, potrivit România Misterioasă.ro.
Mormântul a fost profanat de mai multe ori înainte de a fi găsit și piatra de mormânt a fost construită două secole mai târziu după moartea domnitorului.
Vlad Călugărul avea o casă la un kilometru de mănăstire, unde petrecea circa o lună în fiecare an. Iată ce scrie pe piatra funerară:
„Sub această piatră se odihnesc oasele creştinului domnitor Vlad Călugărul, care a avut o contribuţie foarte importantă la renovarea mănăstirii. Piatra a fost pusă de către egumenul Ştefan în martie 1704”.