ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Domnitorul român al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani. Mulți nici nu știu de el

Avatar

Publicat

pe

Domnitorul român al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani de căutări. Mulți nici nu au auzit de el și nu știau că a condus Țara Românească.

Domnitorul român al cărui mormânt a fost descoperit după 300 de ani

Domnitorul român despre care puțini știu este Vlad Călugărul. Acesta a fost unul dintre frații lui Vlad Țepeș și el chiar a condus Țara Românească de două ori.

El a fost în fruntea Țării Românești în anul 1481 și ulterior a mai condus țara o perioadă mai îndelungată, din 1482 până în 1495, până a murit.

Cel mai interesant lucru despre acest domnitor despre care puțini știu este că timp de mai bine de 500 de ani nimeni nu a aflat unde este mormântul său.

După 300 de ani de căutări îndelungi, mormântul lui Vlad Călugărul a fost într-un final descoperit. Domnitorul român a fost îngropat în anul 1495 cu atât de mare discreție încât nimeni nu a știut unde este, de fapt, locul său de odihnă veșnică.

Știm astăzi unde se află mormântul domnitorului român grație a doi cercetători de la Muzeul Județean Argeș. Spiridon Cristocea şi Marius Păduraru au fost cei care au descoperit mormântul la mănăstirea Glavacioc din comuna argeşeană Ştefan cel Mare.

Advertisement

Când s-a făcut descoperirea. Cine a fost, de fapt, Vlad Călugărul

Descoperirea a avut loc pe 9 august 2005, după o zi întreagă de săpături. Acolo a fost descoperit mormântul fratelui lui Vlad Țepeș, alături de o piatră funerară descrisă ca fiind deosebită.

„Al doilea frate al lui Ţepeş, Vlad Călugărul, a decis să rămână în ţară şi să urmeze o carieră teologică. A fost în tinereţe călugăr, după aceea şi preot şi egumen în mănăstire. După aceea s-a răspopit şi s-a ridicat la domnie şi s-a însurat. A condus Ţara Românească de două ori, în 1481 şi între 1482 şi 1495, când s-a stins din viaţă.

Vlad Călugărul a fost foarte apreciat pentru ideile sale renascentiste. A construit 15 mănăstiri şi 30 de sate. A avut relaţii diplomatice foarte bune cu Imperiul Otoman şi de asemenea cu regii Franţei şi Spaniei. Însă moartea şi îngroparea sa au rămas un mister”,  a spus istoricul Petre Mihăilescu, potrivit România Misterioasă.ro.

Mormântul a fost profanat de mai multe ori înainte de a fi găsit și piatra de mormânt a fost construită două secole mai târziu după moartea domnitorului.

Vlad Călugărul avea o casă la un kilometru de mănăstire, unde petrecea circa o lună în fiecare an. Iată ce scrie pe piatra funerară:

 „Sub această piatră se odihnesc oasele creştinului domnitor Vlad Călugărul, care a avut o contribuţie foarte importantă la renovarea mănăstirii. Piatra a fost pusă de către egumenul Ştefan în martie 1704”.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *