back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, ianuarie 22, 2025

Denis Diderot, filosoful de paradă al Ecaterinei cea Mare

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Dacă François-Marie Arouet, filosoful francez păstrat în memoria universală sub pseudonimul Voltaire, a întreținut o corespondență extraordinară cu Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, un alt gânditor celebru în epocă, Denis Diderot (1713-1784), coautorul Enciclopediei și contemporan cu aristocratul de la Ferney, avea să o cunoască personal pe stăpâna de la Sankt Petersburg, devenind, pe rând, bibliotecarul, sfătuitorul de taină și prietenul celei mai puternice femei din secolul al XVIII-lea.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, la doar câteva luni după ce înșfăcase, cu ajutorul fraților Orlov, puterea supremă în Rusia, descotorosindu-se și de Petru al III-lea, soțul ei și totodată monarhul de drept, Ecaterina era preocupată de imaginea ei și a imperiului propagată de ambasadorii și spionii prezenți la Sankt Petersburg în Occident. Cum veștile și impresiile de la curțile regale din Vest nu-i erau tocmai favorabile – oamenii de cultură și gânditorii cu renume, inclusiv Voltaire, erau sceptici cu privire la viitorul împărătesei -, fosta prințesă germană, bine înfiptă acum pe tronul celei mai întinse țări de pe pământ, n-a așteptat cu mâinile în sân lucrările solilor ei trimiși la Paris, la Londra sau aiurea. 

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

Un înțelept de o sută de ani, un copil de zece ani

Ecaterina s-a apucat să compună scrisoare după scrisoare, curtându-i insistent pe cei mai mari filosofi ai vremii. A început cu François-Marie Arouet și cum bătrânul aristocrat de la Ferney a ezitat să-i răspundă imediat, energica nemțoaică născută la Stettin s-a reorientat către Denis Diderot. Născut într-un orășel de lângă Dijon în 1713, Diderot era pe atât de prietenos pe cât era Voltaire de cinic, pe atât de necioplit pe cât era Voltaire de sofisticat și de rafinat. Își păstrase de-a lungul întregii vieți inocența copilărească și însuflețirea adolescentină – aprecia biograful Robert K. Massie în volumul „Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei” (Editura ALL, 2018). Caracterizarea împărătesei a rămas de pomină: „Diderot părea un înțelept de o sută de ani în unele privințe, iar în altele un copil de nici zece ani”.

Citește articolul integral aici.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano
Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole