ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Denis Diderot, filosoful de paradă al Ecaterinei cea Mare

Avatar

Publicat

pe

Dacă François-Marie Arouet, filosoful francez păstrat în memoria universală sub pseudonimul Voltaire, a întreținut o corespondență extraordinară cu Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei, un alt gânditor celebru în epocă, Denis Diderot (1713-1784), coautorul Enciclopediei și contemporan cu aristocratul de la Ferney, avea să o cunoască personal pe stăpâna de la Sankt Petersburg, devenind, pe rând, bibliotecarul, sfătuitorul de taină și prietenul celei mai puternice femei din secolul al XVIII-lea.

În prima parte a secolului al XVIII-lea, la doar câteva luni după ce înșfăcase, cu ajutorul fraților Orlov, puterea supremă în Rusia, descotorosindu-se și de Petru al III-lea, soțul ei și totodată monarhul de drept, Ecaterina era preocupată de imaginea ei și a imperiului propagată de ambasadorii și spionii prezenți la Sankt Petersburg în Occident. Cum veștile și impresiile de la curțile regale din Vest nu-i erau tocmai favorabile – oamenii de cultură și gânditorii cu renume, inclusiv Voltaire, erau sceptici cu privire la viitorul împărătesei -, fosta prințesă germană, bine înfiptă acum pe tronul celei mai întinse țări de pe pământ, n-a așteptat cu mâinile în sân lucrările solilor ei trimiși la Paris, la Londra sau aiurea. 

Un înțelept de o sută de ani, un copil de zece ani

Ecaterina s-a apucat să compună scrisoare după scrisoare, curtându-i insistent pe cei mai mari filosofi ai vremii. A început cu François-Marie Arouet și cum bătrânul aristocrat de la Ferney a ezitat să-i răspundă imediat, energica nemțoaică născută la Stettin s-a reorientat către Denis Diderot. Născut într-un orășel de lângă Dijon în 1713, Diderot era pe atât de prietenos pe cât era Voltaire de cinic, pe atât de necioplit pe cât era Voltaire de sofisticat și de rafinat. Își păstrase de-a lungul întregii vieți inocența copilărească și însuflețirea adolescentină – aprecia biograful Robert K. Massie în volumul „Ecaterina cea Mare. Portretul unei femei” (Editura ALL, 2018). Caracterizarea împărătesei a rămas de pomină: „Diderot părea un înțelept de o sută de ani în unele privințe, iar în altele un copil de nici zece ani”.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *