Gruparea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă, 7 octombrie, un atac fără precedent asupra Israelului, trăgând mii de rachete din Fâșia Gaza în Israel, în timp ce zeci de luptători s-au infiltrat prin granița puternic fortificată în mai multe locații pe calea aerului, terestru și maritim.
Ofensiva a surprins țara complet nepregătită și reprezintă un „eșec istoric” pentru serviciile de informații israeliene, potrivit expertului în Orientul Mijlociu David Khalfa, citat de France 24.
La câteva ore după începutul incursiunii, militanții Hamas încă luptau cu armă în mai multe comunități israeliene din apropierea Gazei. Serviciul național de salvare al Israelului a anunțat că cel puțin 100 de persoane au fost ucise și o mie au fost rănite, fiind cel mai mortal atac din țară din ultimii ani.
Escaladarea vine pe fundalul unei violențe crescânde între Israel și militanții palestinieni din Cisiordania, care împreună cu Fâșia Gaza face parte din teritoriile în care palestinienii au căutat de mult să înființeze un stat.
De asemenea, vine într-un moment de tulburări politice în Israel, care a fost sfâșiat de diviziuni profunde din cauza ambiției coaliției conduse de premierul Natanyahu de revizuire a sistemului judiciar din ultimele luni.
David Khalfa, co-director al Observatorului Africii de Nord și Orientului Mijlociu la think tank francez Fondația Jean-Jaurès, spune că Hamas profită de vulnerabilitatea Israelului pentru a duce la bun sfârșit „Operațiunea Potopul Al-Aqsa”.
De ce este considerat un atac fără precedent?
Atacul este fără precedent atât în ceea ce privește amploarea, cât și sofisticarea. De la Războiul de Yom Kippur (când pe 6 octombrie 1973, o coaliție arabă de forțe egiptene și siriene a lansat un atac surpriză asupra Israelului de Yom Kippur – ziua sfântă a ispășirii evreiești), Israelul nu a fost niciodată confruntat cu o invazie terestră pe scară largă ca aceasta.
Vorbim de forțele de comando Hamas – forțe speciale care operează adânc în interiorul teritoriului israelian – cu un modus operandi ca al unei armate adevărate. Întărite în luptă, antrenate și bine echipate cu tehnică modernă, au dat lovituri în mai multe locuri deodată.
Ei au trimis opt camionete cu aproximativ opt oameni înarmați în fiecare, care au invadat străzile orașelor și satelor din sudul Israelului, ucigând civili de la distanță și luând ostatici familii întregi, inclusiv femei și copii.
Această situație este nemaiauzită. Este un atac surpriză masiv, un atac coordonat care necesită un nivel de inteligență și pregătire din partea Hamas. Probabil și un sprijin logistic din partea Jihadului Islamic, pe de o parte, și Hezbollah și Iran, pe de altă parte. Acest lucru ar explica în mare măsură ce se întâmplă acum, spune David Khalfa.
De ce serviciile de informații israeliene nu au „mirosit” atacul?
Este un eșec major pentru serviciile de informații israeliene. Un eșec care ar putea fi chiar descris drept istoric și fără a exagera, ar putea fi comparat cu ceea ce s-a întâmplat în 1973. spune expertul.
Israelul este o țară în alertă permanentă, gata să intre în luptă în orice moment. Este mereu în picioare. Este clar că a existat un anumit grad de nepregătire, probabil o eroare în analiza și estimarea din partea serviciilor de informații israeliene, dar și în pregătirea forțelor speciale israeliene [pentru un astfel de atac].
Se pare că însăși armata israeliană este într-o stare de șoc. Țara este în ceața războiului, iar succesul operațiunii Hamas a depins în mare măsură de elementul surpriză, dar și de manevrele comune ale armatei.
Atacul a fost tridimensional: a avut loc pe uscat, pe mare și pe calea aerului. Probabil că asta i-a surprins pe israelieni.
Israelul este o țară care se bazează pe tehnologia sa pentru a anticipa amenințările și a le neutraliza înainte ca acestea să apară. Este clar că a existat o problemă în ceea ce privește anticiparea și probabil o problemă în analiza nivelului de amenințare.
Scenariul pe care îl așteptau serviciile de informații israeliene era o invazie din nord, din partea Hezbollah, din Libanului. Au fost orbiți, explică David Khalfa. Nici serviciile partenere ale Israelului, mai ales cele americane, nu au simțit nimic?
De ce a ales Hamas să atace acum?
Această operațiune teroristă vine într-un moment în care Israelul se confruntă cu o criză politică și instituțională fără precedent. Dar și o criză de identitate, societatea israeliană devenind fracturată și polarizată la scară masivă.
Hamas nu a ascuns intenția sa de a valorifica vulnerabilitatea Israelului pentru a efectua acest tip de atac.
O criză națională destabiliza Israelul de câteva luni, cu proteste având loc în fiecare săptămână. Și apoi este împlinirea a 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur, care a început pe 6 octombrie.
Hamas este clar hotărât să calce pe urmele coaliției arabe atât din punct de vedere simbolic, cât și din punct de vedere al comunicării, cu hotărârea de a lovi puternic și de a lovi repede. Și israelienii sunt într-o stare de șoc și uimire, conchide David Khalfa, la France 24.