back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
joi, noiembrie 21, 2024

Vrei o masă rotundă făcută de agenți secreți? SRI tocmai și-a extins domeniul de activitate

Distribuiți

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a suplimentat aria activităților din care Serviciul Român de Informații (SRI) poate realiza, legal, venituri proprii. Prin modificarea unei Hotărâri din anul 2004, Executivul a decis că Serviciul poate desfășura activități de consultanță, de selecție, de instruire și de pregătire a specialiștilor care lucrează la SRI, dar și a specialiștilor din afara instituției, precum și din cercetare și dezvoltare. Mai mult, sistemul poate produce bani din promovare, activități de protocol, organizarea de simpozioane, conferințe, mese rotunde sau chiar din participarea la târguri și expoziții. Nu în ultimul rând, Serviciul Român de Informații mai poate realiza venituri din organizarea de competiții „cu scopul atragerii și retenției specialiștilor din diferite domenii de interes”, dar și din activități privind reabilitarea și modernizarea imobilelor pe care le are în administrare.

Executivul a publicat, luni seară, în Monitorul Oficial al României, conținutul unei hotărâri adoptate în data de 18 iulie 2024, prin care se extinde aria de surse de venituri proprii de care se poate folosi Serviciul Român de Informații. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 876/2024 pentru modificarea HG 1411/2004 privind aprobarea înființării, pe lângă Serviciul Român de Informații, a unor activități finanțate integral din venituri proprii.

Astfel, se modifică și se completează articolul 1 alineat 1 din vechea reglementare, în sensul că se aprobă înființarea pe lângă SRI a cinci, în loc de două, categorii de activități pe care le poate desfășura SRI și din care pot realiza venituri. Prima categorie se referă la activități de cercetare, proiectare, realizarea de soluții tehnice și prestarea de servicii care vizează, fără a se limita la acestea, „cercetarea, stocarea, proiectarea, valorificarea și protecția informațiilor”, „efectuarea de expertize tehnice extrajudiciare”, „consultanță și pregătirea specialiștilor”, „evaluarea și certificarea de produse și sisteme din domeniul tehnologiei informației și a comunicațiilor”, precum și „activitățile de cercetare, dezvoltare în cadrul unor granturi sau proiecte interne și externe de cercetare în domenii tehnice de interes pentru securitatea națională”.

Citește articolul integral aici.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole