Se ştie că, de pe 26 februarie, Andrei Gheorghe nu mai este consilierul pe probleme de comunicare al ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu. După două săptămâni, în care nu a dorit să comenteze asupra acestei decizii, Gheorghe rupe tăcerea, în „ring”, şi explică motivelor plecării sale de la minister.
De ce ai vrut să te ocupi de comunicare la Finanţe?
Ar fi indecent să nu accepţi o asemenea aventură. Ne aflăm în cel mai delicat moment din ultima vreme pentru România iar Ministerul de Finanţe se află chiar în centrul acestei delicateţi.
Cum era la noul job?
M-a impresionat. E locul cel mai important din România. Acolo se joacă totul. Am cunoscut oameni senzaţionali, tipi de mare calitate dar aceştia au fost, sunt şi vor fi incapabili să performeze în sistemul actual. Nu vor putea decât să reacţioneze la ce se întâmplă, nu vor putea să facă o strategie pe care să şi-o ducă la bun sfârşit pentru că “vieţile” lor sunt de două luni, patru luni, până la viitorul Birou Politic Naţional, următoarea coaliţie din parlament, numiri şi răs-numiri.
Sunt subordonaţi deci şefului de partid?
Sunt subordonaţi în continuu şefului de partid care şi el, la rândul său, e subordonat politic unor interese de moment.
Te-ai simţit constrâns la minister?
Orice joc are constrângerile sale. Nu te duci la poker şi spui vreau să joc bridge.
Cum e ministrul Vlădescu?
Un tip inteligent, ordonat, se imbracă bine, ştie să folosească sistemul pentru că îl cunoaşte în profunzime.
Numai de bine ? Nu ai detectat nimic negativ?
Am mai spus. Incompenţa ministrului în ceea ce priveşte comunicarea.
Dar cu Dan Bitman cum ai colaborat?
Eu nu am lucrat cu Dan Bitman. Eram în acelaşi birou dar nu ştiam cu ce se ocupă. El ştia ce făceam eu dar eu nu ştiam ce face el.
Ai plecat sau ţi s-a sugerat să pleci de la Ministerul de Finanţe?
A fost mai degrabă de comun acord. Cred că şi eu l-am evaluat greşit pe Sebastian Vlădescu şi el pe mine. Eu cred că Sebastian Vlădescu nu înţelege ce este comunicarea. Şi în general oamenii politici din România nu o înţeleg. Cred că ei vad comunicarea ca pe o fardare inutilă. Pentru ei comunicarea e de genul ieşim la televizor şi vorbim.
Crezi că asta poate fi o explicaţie suficientă şi clară pentru plecarea ta de acolo?
Cred că am făcut chiar ceva mai important. Am încercat să atrag atenţia asupra unui lucru pe care l-am uitat. Revoluţia în România a fost făcută pentru libertate. Avem sute de ONG-uri care se ocupă cu orice dar de libertate am uitat. Nimeni nu se preocupă de libertate. Toate partidele se luptă pentru orice dar nu pentru libertate. Adică OTV-ul este sancţionat de CNA cu 10.000 de lei pentru un enunţ al unui invitat care, în timpul unei emisiuni, a afirmat că Iisus nu este fiul lui
Dumnezeu şi li se cere să demonstreze adevărul enunţului?
Spuneai la un moment dat că de fiecare dată când începi un proiect vin unii şi îţi strică apele…
Accidentul acela a fost o întâmplare. Dar e ceea ce numesc eu conspiraţia mediocrilor care se solidarizează. Adică îţi dai seama… Christian Ciocan nu are capacitatea intelectuală de a-şi depăşească mediocritatea şi raportează urgent, cu nedreptate << Accident, Andrei Gheorghe mortal daţi repede la televizor>>.
Sistemul de stat: Haotic şi neperformant
Ai fost în lumea lor. Cât e de diferită din interior faţă de ce vedem noi de dincolo de gard?
Nicio diferenţă. Este chiar aşa cum o vedem. E un sistem haotic, neperformant, ce nu are nicio legătură cu anul 2010. Iar oamenii din sistem trebuie, în primul rând, să nu facă nimic. Dacă faci ceva, faci valuri, dacă faci valuri te vulnerabilizezi. Şi asta din cauza influenţei politice. O să se ajungă la numirea portarului pe criterii politice.
Ai stai de vorbă cu preşedintele Băsescu sau cu premierul Boc în perioada asta?
Nu.
Conducerea Ministerului de Finanţe simte criza pe care o simţim noi?
Da simt criza nu au cum să nu o simtă a fost FMI-ul pe acolo. Au fost împrumuturile apoi o perioadă de muncă de 16, 18 ore pe zi. Oamenii stăteau peste noapte la serviciu.
Mai vrei să lucrezi la stat? Ce vrei să faci în viitor?
Sigur că da, atât timp cât sunt proiecte interesante. În viitor o să caut ceva ce să mă intereseze, să mă excite să mă oblige să gândesc, să creez să fiu eu.
Ai mai primit oferte de la alte instituţii de stat?
Nu comentez.
Cu cine ai votat la prezidenţiale?
Cu Băsescu în ambele tururi.
Eşti membru de partid ?
Nu, dar am fost membru PNL.
Descrie-mi în câteva cuvinte România politică şi economică.
Ineficientă, depăşită, neperformantă.