back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, mai 24, 2025

„Visul meu și al colegilor mei străini se transformă într-un coșmar”. Haos la Harvard după ce administrația Trump obligă studenții internaționali să plece de la universitate

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Studenții străini de la Harvard, care reprezintă peste un sfert din totalul celor înscriși la renumita universitate, au primit cu teamă și confuzie anunțul Departamentul pentru Securitate Internă al SUA, care a decis joi revocarea dreptului instituției de învățământ de a înscrie studenți din alte țări, potrivit New York Times.

„Telefoanele studenților au fost inundate de alerte de știri. Haosul izbucnea din nou”, notează NYT care descrie, într-un articol publicat vineri, reacția membrilor universității după decizia luată de Administrația Trump. Dintr-o dată, diplomele și viitorul a mii de studenți de la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universități din lume, au fost aruncate într-o incertitudine profundă.

- Reclamă -
999 Rotiri Gratuite Betano

Universitatea Harvard are în prezent aproape 6.800 de studenți străini la campusul său din Cambridge, Massachusetts, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul studenților. Cei mai mulți sunt masteranzi sau doctoranzi, provenind din peste 100 de țări. Programele postuniversitare ar fi afectate în mod deosebit de decizia anunțată joi.

„Sunt atât de mulți studenți din întreaga lume care au venit la Harvard pentru a schimba America și țările lor natale în bine”, a declarat Karl Molden, un student din Viena care tocmai terminase anul al doilea, pentru NYT. „Acum totul riscă să se destrame, ceea ce îmi frânge inima”, mai spune el.

„Acest lucru va distruge universitatea așa cum o știm”, a declarat Kirsten Weld, profesor specializat în istoria Americii Latine și președinte al filialei Harvard a Asociației Americane a Profesorilor Universitari. „Harvard este situată fizic în Statele Unite, dar studenții și profesorii săi provin din întreaga lume. Acest lucru este fundamental pentru activitatea și misiunea instituției. Nu poți să iei asta și să rămâi cu o instituție la capătul ei”, a mai spus ea.

„Visul meu și al colegilor mei străini se transformă într-un coșmar”

NYT a vorbit cu mai mulți studenți străini de la universitate pentru a afla ce simt ei acum, după aflarea hotărârii luate de administrația Trump.

Sarah Davis, o studentă australiană în anul al doilea la Kennedy School, care urma să fie absolventă săptămâna viitoare, a declarat că nu se simte pe deplin încrezătoare că își va primi diploma de master în administrație publică, dacă viza sa de student ar fi fost invalidată.

Chiar dacă își va primi diploma, spune studenta, este puțin probabil să poată rămâne în Statele Unite pentru postul postuniversitar pe care l-a acceptat. Angajarea sa este condiționată de continuarea sponsorizării de către Harvard în cadrul programului guvernamental Optional Practical Training, care permite universităților să sponsorizeze vizele studenților internaționali pentru o perioadă de până la trei ani după absolvire.

„Este incredibil de dezamăgitor să ți se ia într-o clipă ceva pentru care ai muncit atât de mult”, a spus Davis.

Alfred Williamson, în vârstă de 20 de ani, un student din Țara Galilor care tocmai și-a încheiat primul an, a declarat că el și mulți dintre prietenii săi străini au început deja să se gândească la transferul la alte universități.

„Îi trimiteam mesaje unui prieten din Marea Britanie, întrebându-l dacă am putea discuta, dacă am putea să ne transferăm la Oxford sau Cambridge”, a spus Williamson. „Oamenii iau asta foarte în serios. Toată lumea este speriată. Nimeni nu știe ce să facă”, a adăugat el.

Publicația americană notează că, chiar și studenții care începuseră deja să ia în considerare plecarea de la universitate, s-au trezit copleșiți de perspectiva de a găsi rapid un loc în altă parte – și de ideea de a părăsi un loc în care au investit atât de mult.

„Să văd cum visul meu și al colegilor mei internaționali se transformă într-un coșmar este una dintre cele mai grele experiențe din viața mea”, a declarat Ella Ricketts, o studentă în anul întâi din Canada. „Gândul de a părăsi comunitatea Harvard – locul în care mă simt cel mai bine acasă – este aproape imposibil de luat în considerare”, a mai spus ea.

Viitorul unor programe, puse sub semnul întrebării

Canada, China, India, Marea Britanie și Coreea de Sud sunt printre țările care trimit cel mai mare număr de studenți la Harvard, potrivit datelor universității.

Genia Lukin, doctorandă din Israel în cadrul departamentului de psihologie de la Harvard, a declarat că ultima tactică de presiune a administrației Trump – desfășurată, ca și celelalte, în numele combaterii antisemitismului – ar dăuna și mai mult persoanelor ca ea, care au experimentat antisemitismul și prejudecățile anti-Israel în campusul Harvard.

„Acest lucru nu ajută”, a declarat Lukin.

Noua represiune pare să pună sub semnul întrebării viitorul unor programe, mai scrie NYT.

Jose Ignacio Llodra, un student din Chile care va absolvi săptămâna viitoare Kennedy School, a estimat că 90% dintre studenții din programul său de masterat au venit din străinătate.

„Programul este despre cum să aducem dezvoltarea internațională în țările din întreaga lume – fără studenți internaționali, nu are sens”, a spus Llodra. „Mulți dintre noi am venit în SUA să studiem pentru că sistemul universitar este cel mai bun din lume, iar această politică ar putea distruge acest sistem”, a adăugat el.

Acesta s-a declarat norocos că viza sa de student a fost sponsorizată de Massachusetts Institute of Technology, unde urmează să obțină un masterat în administrarea afacerilor.

Anunțul i-a amintit unei studente din Rusia țara sa natală

Maria Kuznetsova, o studentă absolventă din Rusia, a declarat că anunțul de joi i-a amintit de lucrurile pe care le-a trăit în țara sa natală.

„În grupurile de discuții ale studenților, oamenii spun: ”Nu intrați în panică – este prea devreme„”, a declarat Kuznetsova, care adaugă: „Dar cred că acest lucru este dăunător, pentru că atunci nu te pregătești pentru ce este mai rău”. Ea se gândește să se mute în Europa, aplicând în același timp rapid pentru locuri de muncă în America în speranța de a obține o viză de muncă.

Caleb N. Thompson, în vârstă de 20 de ani, un student american care este unul dintre cei doi președinți ai corpului studențesc de la Harvard, a declarat că cererile administrației Trump sunt un „atac flagrant și inacceptabil asupra corpului nostru studențesc”.

„Toate clasele noastre vor fi afectate, toate cluburile noastre vor fi afectate”, a spus el. „Viața studenților nu poate fi așa cum este dacă nu avem studenți internaționali”, a mai spus el.

Unii studenți străini și-au exprimat încrederea că universitatea va lupta pentru ca ei să rămână. Alții s-au confruntat cu aparenta lor neputință cu privire la cele mai elementare aspecte ale vieții lor – unde vor locui, studia și lucra.

„Suntem folosiți ca niște pioni într-un joc asupra căruia nu avem niciun control”, a mai comentat studentul american.

- Reclamă -
999 Rotiri Gratuite Betano

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole