Într-un interviu acordat, ieri, în exclusivitate ziarului „ring”, preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunțat că va solicita o anchetă parlamentară în cazul creditului de trei milioane de euro achitat integral recent de Elena Udrea.
Ce credeţi că se va întâmpla cu Traian Băsescu după ce nu va mai fi preşedinte?
Cred că va trebui să meargă în instanţă să lămurească foarte multe dintre încălcările de lege şi de Constituţie din perioada mandatului său. Şi cred că va rămâne în istorie ca unul dintre conducătorii României care au distrus foarte mult şi nu au construit nimic.
Nu intuiţi ce va face după 2012?
Nu mă preocupă soarta lui Băsescu după. Nu! Dar mă preocupă, şi îmi doresc lucrul ăsta, ca după schimbarea de la putere a lui Băsescu, toţi cei care au încălcat grav legea şi au comis abuzuri să nu rămână nepedepsiţi. Cred că este nevoie şi de dreptate după anii ăştia.
Cum vedeţi propunerile preşedintelui legate de revizuirea Constituţiei?
Cred că Traian Băsescu vrea în continuare să ne păcălească pe noi toţi, nu pe mine, Ponta, ci pe toţi românii, pentru că, vorbind despre ceva ce nu ne interesează foarte tare şi oricum nu ne afectează viaţa de zi cu zi, în felul ăsta nu ne lasă să vorbim, cel puţin în mass-media, despre ce se întâmplă cu şi în spitale, cu şcolile, cu salariile, cu pensiile, cu corupţia din administraţie. E tipic. E o strategie pe care a folosit-o tot timpul Traian Băsescu.
Subiectul revizuirii s-a suprapus oarecum şi cu recent lansatul program economic al USL…
Nu, nu poate să-l acopere, pentru că la programul economic erau răspunsuri tocmai la aceste întrebări. Ştiţi cum, cămaşa întotdeauna e mai aproape de corp decât haina sau decât jacheta, cum spune românul. Băsescu vorbeşte despre altceva decât despre ce ne preocupă pe toţi în zilele astea şi încearcă să ne păcălească, să ne distragă atenţia.
Totuşi, există vreo propunere făcută de şeful statului din acest proiect cu care aţi fi de acord?
Să reducem numărul de parlamentari, sunt de acord, dar şi aici Băsescu ne minte. Nu e nevoie de schimbarea Constituţiei, pentru că nu scrie în Constituţie câţi parlamentari sunt, ci e nevoie să vină Guvernul Boc cu o lege, şi am şi anunţat că noi nu-i împiedicăm, nu votăm împotrivă.
Şi despre prevederea legată de percheziţionarea sau arestarea parlamentarilor, ce părere aveţi?
Da, dacă se aplică şi la preşedinte, da. Să putem să-l arestăm şi pe domnul Băsescu, să-l percheziţionăm. Păi, dacă suntem toţi egali, suntem toţi, nu există Băsescu şi toţi ceilalţi sau Băsescu şi, eventual, doamna Udrea şi Elena Băsescu. Ori suntem toţi egali, ori nu.
Astăzi (n.r. – ieri), ministrul de interne a anunţat noi tăieri de salarii pentru poliţişti…
Păi, e o lovitură pentru noi. De ce spun asta? Pentru că siguranţa cetăţeanului nu este asigurată. Şi Băsescu, şi Boc, şi Igaş au paznici, au bodyguarzi, au maşini cu girofar. Ei nu merg pe stradă sau…
Preşedintele nu mai foloseşte serviciile poliţiei.
Ba da, le foloseşte. Vedeţi, nu vă luaţi după el. Uitaţi-vă când iese de la Cotroceni; are tot maşină de poliţie, bodyguard şi girofar.
Ne spune dânsul altceva sau ce se întâmplă?
Ne minte. Şi când a plâns după Stolojan ne-a minţit. Voiam să spun însă altceva: ei nu merg nici cu metroul, nici nu-şi parchează maşina în faţa blocului, nici nu le sparge apartamentul de la bloc vreun hoţ. Siguranţa cetăţeanului este legată de o poliţie mai numeroasă, bine plătită şi sigur eficientă. Eu am multe de reproşat poliţiei, dar cu soluţia că le tai salariile nu faci decât să fie mai rău. Dimpotrivă, dă-le salarii mai bune şi dă-i imediat afară când constaţi că nu-şi fac treaba.
ANI cere ÎCCJ, mă rog, au sesizat că există un conflict de interese în felul cum şi-ar fi finanţat Ecaterina Andronescu un proiect.
Foarte bine. Justiţia să-şi facă datoria. Nu ştiu. Eu am o părere bună despre doamna Andronescu, e un om respectat şi în mediul academic, şi de studenţi. O să spună justiţia, dar, vedeţi, mereu ni se dau alte subiecte ca să nu vorbim despre ce se întâmplă în toate şcolile din România. Acum, sigur, întotdeauna cei din opoziţie sunt de vină.
„Doamne fereşte, nu-l urăsc pe Băsescu!”Domnule preşedinte, îi puteţi nominaliza pe cei mai proşti trei miniştri din actualul guvern?
Ar fi foarte greu să-i numesc.
Pe cei mai proşti?
Da. Sunt atât de mulţi! Sunt mult mai mult de trei.
Atunci vă întreb care sunt cei mai buni trei miniştri
Nici unul!
Trebuie să fie măcar un nume, nu?
Nu. Lăsaţi, că-i laudă Băsescu pe toţi. Mă întrebaţi, când o echipă de fotbal ia bătaie cu 7-0, cine a jucat bine din echipa aia? Nimeni! E o echipă foarte slabă, condusă foarte prost şi care negociază. În fiecare zi, la guvern e ca la tarabă: mai cere UDMR ceva, mai cer trădătorii lui Oprea altceva. În fiecare zi se negociază. Nu poţi să guvernezi în felul ăsta!
Vă rog, atunci, să ne daţi cinci nume de oameni care consideraţi dvs că au făcut cel mai mult rău României în ultimii 10 ani.
Eu nu vreau să fac neapărat istorie. Pot să vă spun cine face astăzi foarte mult rău şi, alături de Băsescu, cred că doamna Udrea este, categoric, în egală măsură. Ei doi, după ei nici nu mai contează. Noi avem în România o istorie a cuplurilor care au făcut rău: Carol al II-lea cu Elena Lupescu, Nicolae şi Elena Ceauşescu şi, acum Traian Băsescu – Elena Udrea. Ghinion, toate trei sunt Elena.
Domnule preşedinte, îl urâţi pe domnul Băsescu?
Nu, Doamne fereşte, nu. Îl acuz pentru foarte multe lucruri şi îl compătimesc pentru faptul că nimic din ceea ce şi-a propus nu a reuşit să realizeze. Repet, un om care are deja 20 de ani de viaţă publică şi nu are în curte decât cadavre şi dărâmături e un om nefericit. Nu-l urăsc în niciun caz pe domnul Băsescu.
În ultima perioadă au existat situaţii în care să vă sune domnul preşedinte?
Nu. Dar vreau să spun că este un lucru anormal din punctul meu de vedere. Nu pentru că vreau să mă sune domnul Băsescu sau… Dar eu cred că, într-o ţară normală, între cei de la putere şi cei de la opoziţie există dialog pe lucruri fuundamentale. De exemplu, Băsescu ar fi trebuit, şi ar fi fost bine pentru România, să mă sune nu numai pe mine, ci pe mine şi pe Crin Antonescu, să ne spună despre scutul antirachetă, de exemplu, sau să ne spună despre intrarea României în zona euro din 2015. Nu cred că eu şi Crin Antonescu nu-l lăsam pe Băsescu să aprobe scutul antirachetă sau nu-l lăsam să semneze acordul euro-plus.
Şi de ce credeţi că nu vă sună, de ce nu vă cere părerea?
Când te sfătuieşti numai şi numai cu Elena Udrea, e greu să accepţi că există şi alte păreri şi e greu să accepţi că poţi să fii criticat, să ai o dezbatere. Când te-ai obişnuit să ai în jurul tău numai oameni care zic da, da, să trăiţi, nu mai poţi purta un dialog cu nişte oameni normali. E o problemă mare. Eu îmi iau un angajament: indiferent ce funcţie voi avea, vreau să am capacitatea de a nu-mi ţine în jur numai ţuţări şi numai yes-men.
Numiţi, vă rog, trei măsuri pe care le-aţi lua dacă aţi fi prim-ministrul României.
Nu există aşa ceva, asta este o întrebare jurnalistică şi pot da un răspuns politicianist.
OK, atunci care sunt cele trei priorităţi fundamentale necesare României?
Locuri de muncă, educaţie şi sănătate. Astea-s cele trei lucruri fără de care România o să se scufunde în continuare, indiferent ce preşedinte şi ce prim-ministru va avea. Dacă nu creezi mai multe locuri de muncă, dacă nu ai un sistem bun de învăţământ şi unul de sănătate, nimic altceva nu va putea să funcţioneze.
În ce relaţii sunteţi astăzi cu fostul preşedinte PSD Mircea Geoană ?
Eu cred că s-au normalizat. Practic, în ultimul an am apreciat poziţiile publice ale domnului Geoană, de criticare a puterii.