Deși în unele zone a plouat abundent în ultimele zile, solul este uscat, iar culturile agricole de anul acesta încep deja să sufere. Potrivit ANM, nivelul de umiditate din sol este scăzut în peste trei sferturi din țară.
Grâul, aflat într-o etapă esențială de dezvoltare, riscă să fie compromis. Iar fermierii nu pot iriga, pentru că multe lacuri de acumulare sunt aproape goale. În plus, tot mai multe zone se transformă în deșert, inclusiv în vestul țării, atrag atenția specialiștii.
Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Lovrin: Suntem la doi metri, un metru jumătate adâncime. Îl vezi cât e de uscat? El aici ar trebui să fie apă. Planta trebuie să îl ia de aici. Îl vezi? E beton! E o tendință clară de deșertificare.
România riscă o scădere semnificativă a producției
Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare Lovrin: Fie boabele vor fi mai mici, fie numărul de boabe în spic vor fi mai mici, avem senzația că a plouat , dar ploile nu vin atunci când avem noi nevoie de ele.
Într-o imagine este măsurată umiditatea din sol din primii 100 de centimetri, de unde rădăcinile grâului trebuie să își ia apa. La nivel național, terenul este afectat de seceta în proportie de 75%.
Din cauza secetei, spicele se dezvoltă lent. Într-o fermă din Timiș sunt irigate 400 de hectare cultivate cu porumb. Fermierii voiau să dubleze suprafața, dar lacul de acumulare este aproape gol.
Chiar și în zonele unde a plouat, solul nu a recuperat deficitul de apă după ani de secetă.
Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM: Venim după o iarnă care nu a fost bogată în precipitații, luna martie a fost pe normalul perioadei, media era undeva la 36,6 litri, și au plouat în medie în țară 42 de litri, însă luna aprilie a adus un deficit.
Fără ploi consistente în următoarele săptămâni, România riscă o scădere semnificativă a producției agricole, cu 20-30%.