Numărul cazurilor de cancer va continua să crească la nivel mondial, potrivit statisticilor, astfel că oamenii de știință caută noi abordări și tipuri de tratamente pentru această boală complexă în apariția căreia sunt implicați mulți factori: genetici, de mediu sau legați de stilul de viață. Un nou studiu, prezentat duminică la o reuniune a oncologilor din Statele Unite, a arătat că un vaccin personalizat, administrat împreună cu imunoterapia, la pacienți cu cancer hepatic avansat, a fost de două ori mai eficient decât tratamentele actuale pentru acest tip de cancer foarte greu de tratat.
Carcinomul hepatocelular este cea mai comună formă de cancer hepatic primar și este una dintre principalele cauze de deces provocate de cancer, la nivel mondial. În ciuda progreselor recente în terapia sistemică pentru această boală oncologică, rata de supraviețuire la 5 ani rămâne mai mică de 10%, însă oamenii de știință au vești bune pentru pacienți.
Este vorba, deocamdată, despre un studiu restrâns, aflat în desfășurare, ale cărui rezultate preliminare au fost publicate în acest weekend în revista Nature Medicine și au fost, de asemenea, prezentate la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului, care se desfășoară zilele acestea în San Diego, California (SUA).
Un număr mult mai mare de pacienți răspund la terapia combinată
Concret, aproape o treime dintre pacienții cu cancer hepatic avansat care au primit un vaccin terapeutic personalizat împreună cu un medicament imunoterapeutic și-au văzut tumorile micșorându-se, au raportat, duminică, cercetătorii americani.
Potrivit acestora, rezultatele obținute au fost de aproximativ două ori mai bune decât răspunsul observat în mod obișnuit doar cu imunoterapia autorizată în prezent.
Citește articolul integral aici.