Temperaturile tot mai ridicate din Europa și Asia Centrală au provocat moartea a 377 de copii în 2021, iar circa jumătate (48%) dintre aceștia și-au pierdut viața înainte să împlinească 1 an – potrivit unui raport publicat, ieri, de UNICEF. Totodată, analiza datelor colectate din 23 de țări a arătat că temperaturile extreme au cauzat pierderea a peste 32.000 de ani de viață sănătoasă în rândul copiilor și adolescenților din regiune.
Raportul „Lupta împotriva căldurii: sănătatea copiilor în timpul valurilor de caniculă din Europa și Asia Centrală” constată că jumătate dintre copiii care trăiesc în 50 de țări din Europa și Asia Centrală sunt expuși la valuri de căldură frecvente – dublu față de media globală, care este de 1 din 4 copii.
„Aproximativ jumătate dintre copiii din Europa și Asia Centrală – 92 de milioane de copii – sunt deja expuși la valuri de caniculă frecvente într-o regiune în care temperaturile cresc în cel mai rapid ritm la nivel global. Temperaturile tot mai ridicate pot duce la complicații grave de sănătate pentru copii, în special pentru cei mai mici, chiar și într-un interval scurt de timp. Fără îngrijire, aceste complicații le pot pune viața în pericol”, spune Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.
Afectați chiar și înainte de naștere
Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai vulnerabil la impactul bolilor legate de stresul termic (vezi grafic).
Practic, expunerea la temperaturi mari are efecte severe asupra copiilor, chiar și înainte de naștere, conform UNICEF, deoarece poate duce la nașteri premature, greutate mică la naștere, naștere de copii morți și anomalii congenitale.
Citește articolul integral aici.