Angajații instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate, dar și urmașii acestora ar putea să-și cumpere locuințele de serviciu în care locuiesc cu chirie, plătind, timp de 20 de ani, un preț care urmează a fi stabilit, la care se adaugă o dobândă anuală de 5%.
Cel puțin, așa prevede un proiect de lege depus la Parlament de deputatul Minorităților Naționale Gheorghe Nacov. Inițiativa vrea nu doar să oblige aceste instituții să le vândă salariaților aceste locuințe, ci, mai mult, în situația în care nu există astfel de cumpărători, să cedeze locuințele în cauză altor autorități publice, pentru vânzarea lor către salariați. Legea s-a lovit, însă, de avizele negative ale Consiliului Economic și Social și Consiliului Legislativ, iar la Senat, a fost adoptată tacit, deoarece a fost depășit termenul prevăzut de Constituție. Proiectul se află, în prezent, pe masa Camerei Deputaților, care este for decizional.
Inițiatorul acestei propuneri legislative se numește Gheorghe Nacov și este deputat al Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților, reprezentant al Uniuni Bulgare din Banat. Acesta a depus la Parlament un proiect de lege pentru autorizarea instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională de a vinde personalului propriu locuințele de serviciu pe care acestea le au în administrare.
Conform parlamentarului inițiator, în prezent, autorizarea vânzării locuințelor de serviciu ale instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională este reglementată de Legea nr. 560 din decembrie 2004, fiind reglementată doar posibilitatea vânzării unor locuințe de serviciu pe care instituțiile în cauză le aveau în administrare la data intrării în vigoare a legii menționate, respectiv anul 2004. „Legal, pot cumpăra o locuință de serviciu titularul contractului de închiriere, dacă o deține în baza unui contract valabil încheiat și dacă îndeplinește o funcție în una dintre instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și pensionarii sau urmașii titularilor contractelor de închiriere decedați, în situația în care fac dovada că ocupă locuința de serviciu, că au achitat chiria la zi și că nu au deținut în proprietate o locuință după anul 1990”, scrie deputatul Gheorghe Nacov în expunerea de motive care stă la baza acestui proiect legislativ.
Citește articolul integral aici.