back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Ultima idee eco în UE: apa trasă la WC, trimisă în agricultură

Distribuiți

Apelor uzate urbane li se va aplica un tratament suplimentar pentru curățarea de micropoluanți. Procedura de „spălare” va trebui să fie finanțată de producătorii de medicamente și cosmetice, lucru care cu siguranță va stârni protestele acestor industrii, care sunt foarte influente datorită banilor foarte mulți pe care îi rulează.

Măsura a fost convenită de Parlamentul și Consiliul Europei săptămâna aceasta și are ca scop declarat reutilizarea mai largă a apelor uzate urbane tratate pentru a preveni deficitul de apă. România mai are însă drum lung de parcurs pentru atingerea acestor standarde propuse de Bruxelles, în condițiile în care doar 60% dintre români au acces la canalizare, iar în multe aglomerări urbane epurarea apelor uzate nu respectă standardele de calitate. Suntem în procedură de infringement din cauza lipsei sistemelor de epurare, dar Ministerul Mediului abia acum vrea să analizeze situația punctual, din fiecare aglomerare urbană, și să trimită un plan de acțiune Comisiei Europene. Pentru conectarea în totalitate a populației la rețele de apă și canalizare, România mai are nevoie de circa 22 de miliarde de euro, din care aproximativ 13 miliarde euro pentru colectarea și epurarea apelor uzate urbane.

Negociatorii au convenit să aplice un tratament secundar (adică, îndepărtarea materiei organice biodegradabile) apelor uzate urbane, înainte ca acestea să fie deversate în mediu. Măsura se va aplica apelor uzate din toate aglomerările cu 1.000 de locuitori sau mai mult până în 2035. Ulterior, până în 2039, țările UE vor avea timp pentru a asigura aplicarea unui tratament care va viza îndepărtarea azotului și a fosforului din toate plantele care cresc în aglomerații cu 150.000 de locuitori sau mai mult, iar până în 2045 tratamentul se va aplica  și plantelor din localitățile cu minimum 10.000 de locuitori. De asemenea, un tratament suplimentar care urmărește îndepărtarea unui spectru mai larg de micropoluanți (denumit de negociatorii europeni „tratament cuaternar”) va fi obligatoriu pentru toate plantele din aglomerațiile urbane cu cel puțin 10.000 de locuitori până în 2045.

Citiți articolul integral aici.

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole