ZiarulRing

20-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

UE, în fața unui scandal imens. Vânătoare de spioni ruși, în Parlamentul European

Avatar

Publicat

pe

Acuzațiile explozive, potrivit cărora europarlamentara letonă Tatjana Ždanoka ar fi acționat ca spion al Rusiei timp de aproape două decenii, zguduie serios imaginea deja șifonată a Parlamentului European. Confruntate cu alt scandal imens, oficialitățile de la Bruxelles au demarat vânătoarea de eurodeputați aflați pe statul de plată al Moscovei.

Ždanoka ar fi acționat pentru a aranja întâlniri față în față cu contactele sale din serviciile de informații ale Rusiei, la Moscova și la Bruxelles, cel puțin din anul 2003, susțin site-ul de investigații rus „The Insider” – cu sediul în Letonia – , site-ul „Delfi Estonia”, centrul de jurnalism de investigație „Re:Baltica” și ziarul suedez „Expressen”, care citează e-mail-uri și alte corespondențe, în cadrul unei ample anchete. 

Potrivit „The Insider”, Ždanoka, eurodeputată neafiliată din 2004, ar fi colaborat, începând din anul următor, cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

De asemenea, ea ar fi solicitat finanțare de la ofițerii de informații ai Rusiei și a elaborat cu aceștia proiecte de inițiative și comunicate de presă în mai multe rânduri, susține ancheta jurnalistică.

Citiți articolul integral aici.

Advertisement