Consiliul U. E. solicită României să respecte angajamentele asumate în cadrul planului fiscal, astfel încât să își păstreze perioada extinsă de ajustare a deficitului la 7 ani. Reformele fiscale, inclusiv măsuri ce vizează pensiile și salariile publice, trebuie adoptate până la 1 aprilie, iar România trebuie să trimită un raport de progres până la 30 aprilie.
România, sub presiunea UE pentru reducerea deficitului
Consiliul Uniunii Europene a cerut oficial României să implementeze reformele necesare pentru reducerea deficitului bugetar, respectând angajamentele asumate în planul fiscal. Deși țara noastră a obținut o extindere a perioadei de ajustare de la 4 la 7 ani, această prelungire este condiționată de aplicarea unor măsuri esențiale.
România trebuie să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB pe parcursul celor șapte ani, iar în acest sens a promis un set de investiții și reforme structurale. Una dintre cele mai importante este reforma fiscală, care ar trebui să genereze un impact de 1,3% din PIB în 2025 – echivalentul a aproximativ 25 miliarde lei.
Măsurile trebuie adoptate până la 1 aprilie, iar Comisia Europeană a solicitat un raport oficial cu progresele realizate până pe 30 aprilie, conform unui document consultat de Profit.ro.
Ce prevede documentul oficial al Comisiei Europene
În documentul publicat de Consiliul UE, România este îndemnată să respecte limitele de cheltuieli stabilite și să implementeze măsurile asumate pentru a-și păstra perioada extinsă de ajustare:
„România trebuie să se asigure că avansul net al cheltuielilor nu depășește maximele stabilite și să implementeze setul de reforme și investiții care susțin extinderea perioadei de ajustare fiscală la 7 ani.”
De asemenea, Consiliul UE apreciază că angajamentele asumate justifică prelungirea perioadei de ajustare și recunoaște eforturile României de a cuantifica impactul reformelor asupra sustenabilității fiscale.
„Consiliul recomandă României să implementeze pe deplin setul de reforme și angajamente de investiții pentru a menține extinderea perioadei de ajustare.”
Reformele pe care România trebuie să le implementeze
Pentru a îndeplini cerințele UE, România trebuie să adopte un pachet complex de reforme economice și fiscale, printre care:
✅ Reforma pensiilor – revizuirea sistemului public de pensii pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung.
✅ Reforma pensiilor speciale – ajustarea schemelor de pensii pentru a reduce povara asupra bugetului.
✅ Mecanismul de stabilire a salariului minim – intrare în vigoare în primul trimestru din 2025.
✅ Reforma salarizării în sectorul public – aplicabilă după ce deficitul bugetar scade sub 5% din PIB.
✅ Reforma regimului microîntreprinderilor – modificări legislative pentru reglementarea acestui sector.
✅ Restructurarea sistemului de cheltuieli publice – măsuri pentru optimizarea și eficientizarea fondurilor statului.
✅ Reforma finanțării sectorului privat – stimulente pentru investiții și dezvoltare economică.
✅ Reforma cheltuielilor pentru companiile de stat – eliminarea risipei financiare și creșterea transparenței.
✅ Reforma administrației fiscale – măsuri pentru îmbunătățirea colectării taxelor și reducerea evaziunii fiscale.
✅ Reforma sistemului fiscal – un plan amplu de măsuri pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat.