ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Trump redeschide chinezilor ușa spre Europa

Avatar

Publicat

pe

Șeful diplomației de la Beijing, Wang Li, vine cu un mesaj ademenitor pentru omologii lui europeni: indiferent de schimbările din lume, China va fi „consecventă și stabilă”. Afirmația, făcută de Wang în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, de la sfârșitul săptămânii trecute, apare în contextul în care liderii europeni urmăresc cu atenție viitoarele alegeri din Statele Unite, îngrijorați de faptul că posibila revenire a fostului președinte Donald Trump ar putea da peste cap parteneriatul lor cu Washingtonul.

Aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele zile, după ce Trump a declarat că nu-i va apăra pe aliații NATO care nu au cheltuit suficient pentru apărare. 

Cuvintele imprevizibilului miliardar american constituie o amenințare uluitoare pentru mulți oficiali europeni, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina a reaprins dezbaterile pe tema unei posibile extinderi a războiului în Europa. 

Sincronizarea comentariilor lui Trump cu vizita lui Wang în Europa nu ar fi putut fi una mai bună pentru Beijing, care se străduiește să repare relațiile deteriorate cu blocul comunitar, într-un efort urgentat atât de luptele sale economice interne, cât și de fricțiunile continue cu SUA.

„Indiferent de modul în care se schimbă lumea, China, în calitate de țară majoră responsabilă, își va păstra principiile și politicile majore consecvente și stabile și va servi drept forță statornică pentru stabilitate, într-o lume turbulentă.”, a spus Wang, în discursul rostit la Munchen. El a îndemnat China și Europa să „stea departe de distragerile geopolitice și ideologice” și să lucreze împreună.

Citește articolul integral aici.

Advertisement