back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, aprilie 13, 2025

Trump recunoaște că vrea să retragă trupe din Europa. Câți militari americani sunt staționați în România

Distribuiți

- Reclamă -
600 Rotiri Gratuite MagicJackpot

Donald Trump recunoaște că ia în calcul o diminuare a prezenței militare americane din Europa. Însă președintele american dă de înțeles că posibila retragere a unor trupe din țările europene ar putea fi negociată la pachet cu taxele vamale.

Pe de altă parte, președintele ucrainean acuză Rusia că atrage China în războiul său din Ucraina, după ce trupele Kievului au luat prizonieri soldați chinezi, în Donețk.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

După ce postul NBC a anunţat marţi că Pentagonul intenţionează să retragă 10.000 de soldați din Europa de Est, subiectul a fost abordat şi în Biroul Oval.

Reporter: „Domnule președinte, în ceea ce privește trupele americane staționate în Europa, intenționați să reduceți numărul trupelor americane în Europa sau în alte țări NATO?”

Donald Trump: „Păi, s-ar putea. Noi plătim pentru apărarea Europei și nu primim mare lucru în schimb. Așa că, acesta ar fi unul dintre lucrurile pe are le luăm în considerare. Această chestiune nu e legată de comerţ, dar cred că o putem include în negocierile comerciale, ar fi logic. Ar fi drăguţ să rezolvăm la pachet aceste aspecte cu fiecare ţară.”

Dintre cei 80.000 de militari americani desfășurați în Europa, în jur de 1.700 sunt în România. Alţi 1.000 sunt staţionaţi în Lituania.

Kestutis Budrys, ministrul de Externe lituanian: „N-am primit nici cel mai mărunt semnal că s-ar pregăti o retragere a trupelor americane din Lituania. Cifrele vehiculate (10.000 de soldaţi) nu sunt mari şi nu văd ce ar schimba (pentru americani). Dar aş putea înşira pe loc peste 10 motive în favoarea păstrării trupelor americane în Lituania şi despre beneficiile pe care aceasta prezenta le aduce Statelor Unite.”

Motive de îngrijorare

Însă, potrivit agenţiei Bloomberg, liderii europeni s-au resemnat cu decizia americanilor şi acum încearcă să-i convingă să se coordoneze cu aliații pentru a evita destabilizarea apărării NATO pe flancul estic.

În urmă cu două zile, într-o audiere în Congres, republicani proeminenţi dar și liderul Comandamentului european al SUA au avertizat că o retragere amplă şi pripită ar afecta securitatea Americii.

General Christopher Cavoli, șeful comandamentului american din Europa: „Sfatul meu este să menţinem acea postură a forței așa cum este acum.”

Mike Rogers, președintele republican al Comisiei pentru servicii armate din Camera Reprezentanților: „Mă îngrijorează informația că unii din Departamentul Apărării iau în considerare nu numai să renunțe la comandamentul NATO din Europa, dar și să reducă semnificativ prezența noastră în Europa. Sunt în mod special îngrijorat că nu a fost consultat Congresul. Nu numai Polonia, România, Finlanda și statele baltice, ci toți aliații își cresc cheltuielile de apărare. Retragerea prematură ar risca încurajarea agresiunii ruse potențial chiar împotriva NATO.”

Situaţia e cu atât mai alarmantă cu cât apar tot mai multe semnale că Beijingul a dus la un alt nivel sprijinul pentru războiul purtat de ruşi în Ucraina. Volodimir Zelenski a anunţat capturarea, în Donețk, a doi cetățeni chinezi care luptau alături de ruşi. Ar fi însă vorba de mult mai mulţi, probabil sute.

Volodimir Zelenski: „Cei doi soldaţi chinezi capturaţi vorbesc cu investigatorii noştri, furnizează informaţii despre cum au ajuns pe front, implicaţi în crima internaţională comisă de ruşi împotriva Ucrainei. Beijingul a declarat public în mod repetat că războiul nu trebuie extins şi agravat. Or, să implici cetăţeni chinezi în acest război nu face decât să agraveze problema.”

Între timp, americanii și rușii par să găsească un teren comun pentru discuții și negocieri, mai ales în afara conflictului din Ucraina.

O balerină cu cetățenie ruso-americană a fost eliberată de Rusia, după un an în care a stat încarcerată pentru că ar fi donat 50 de dolari pentru cauza Ucrainei.

În locul ei, rușii au primit un cetățean ruso-german, închis în SUA pentru contrabandă cu microelectronice către Rusia.

Donald Trump: „Am vorbit cu președintele Puţin despre asta și am bătut palma. Au eliberat tânăra balerină, iar acum este în libertate, e un lucru bun. Apreciem acest gest. Sperăm că vom reuși să încheiem un acord, relativ curând, cu Rusia și Ucraina pentru a opri luptele. (Războiul) e atât de lipsit de sens. Este atât de îngrozitor.”

Joi, delegațiile rusă și americană au purtat discuții mai bine de 6 ore, la Istanbul, despre îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări.

- Reclamă -
500 Rotiri Gratuite Betano

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole