ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

„Triunghiul de la Weimar”, activat contra Rusiei

Avatar

Publicat

pe

Franța, Germania și Polonia promit să transforme Europa într-o putere de securitate și apărare cu o capacitate și mai mare de a susține Ucraina, pe fondul îngrijorărilor crescânde față de scenariul revenirii la Casa Albă a fostului președinte american Donald Trump, care, conform cancelariilor occidentale, ar putea permite Moscovei să-și extindă agresiunea pe continentul european, revenind la politica lui izolaționistă. Potrivit spionajului eston, Rusia se pregătește pentru o confruntare militară de amploare cu Occidentul.

Miniștrii de externe din Franța, Germania și Polonia s-au întâlnit în suburbia pariziană La Celle-Saint-Cloud, la începutul acestei săptămâni, pentru a discuta despre Ucraina și alte probleme legate de securitatea continentului.

Ei au vorbit despre revigorarea așa-numitului „Triunghi de la Weimar”, o grupare regională, inactivă de multă vreme, concepută pentru a promova cooperarea politică între Paris, Berlin și Varșovia. „Triunghiul de la Weimar” a fost creat în 1991, într-un moment în care Polonia tocmai pusese capăt deceniilor de comunism impus de ruși. 

În 2014, miniștrii de externe ai celor trei țări s-au reunit pentru a-i susține pe protestatarii de pe „Maidanul” din Kiev împotriva represiunilor conduse de președintele prorus Viktor Ianukovici.

Întâlnirile din acest format nu au mai avut însă un impact prea mare, după ce partidul Lege și Justiție (PiS) a preluat puterea în Polonia, pe care a pierdut-o toamna trecută.

Citește articolul integral aici.

Advertisement