Despre golul de 1000 de ani despre istoria Romaniei. Intre minciuna si adevar
Pe mai multe forumuri, in multe comentarii si chiar pe chat-uri am vazut, in disputele cu ungurii– si alti alogeni– repetata iar si iar O MARE PROSTIE, la care nu am vazut pe nimeni sa raspunda.
Dar care e prostia?
Cat de furat de cearta poti sa fi, ca roman, sau cat de patimas, ca ungur, ca sa nu poti face o simpla operatie aritmetica?
Chiar daca pornim de la datele proclamate de unguri, 273+1000=1273!
Ori Romanii sunt atestati ca atare din sec. IX cel putin!
Deci, de fapt, 800-273=527!
Deci, aproape jumatate din perioada presupusa!
Oricum, primele atestari ale Romanilor ca Romanii sau Valahisunt dinaintea venirii ungurilorin zona, dar asta este alta problema, de care ei se feresc mult.
Revenind la MAREA PROSTIE a “golului” de 1000 de ani (o formula gazetareasca fara acoperire stiintifica), sa observam ca nu are nici o acoperire si ca se bazeaza doar pe vorbe goale.
Astfel, retragerea trupelor sub Aurelian va fi urmata de reocuparea Banatului, Olteniei si sudului Munteniei sub Constantin cel Mare, la inceputul sec. IV.
Deci, in loc de 273 ajungem la 331, cand are loc invazia gotilor, taifalilor si dacilor liberi… Dar! Constantin cel Mare ii infrange, ii supune si ii transforma in federati ai Romaniei!
Deci, chiar pentru nordul Dunarii, ajungem la 367-369, cand iar are loc un conflict cu gotii, care ii sprijineau pe cei care erau impotriva imparatului Valens. Deci gotii erau parte activa in problemele interne ale Romaniei!
Valens va rezolva problema si va fi si pus la punct in erezia sa ariana de episcopul Vetranion sau Betranion de Tomis (roman, desigur).
Ajungem prin urmare la 375, anul invaziei hunilor!
Adica la peste 100 de ani de data vehiculata de ungurii inculti sau rauvoitori ca limita pentru Dacia nord-dunareana!
Dar invazia hunilor nu inseamna disparitia Romanilor nordici, nici a datelor despre ei!
In 381, adica la 6 ani dupa invazia huna si izgonirea gotilor din zona, carpii vor ataca, pentru ultima data, Romania sud-dunareana. Erau inca acolo si inca puternici!
Dar, mai mult decat atat, la curtea lui Atila (care era hun, saracul, nu ungur, cum il vad astazi unii), sunt atestati Romanii! Mai mult, stapanirea Romaniei cu capitala la Constantinopole asupra Munteniei si Olteniei continua pana pe la 440, cand se va reduce la cateva capete de pod. Acestea sunt mentinute inca, precum este mentinuta si legatura Romaniei cu Romanii nord-dunareni. In linistirea hunilor un rol foarte mare il joaca marele general Flavius Etius, Roman din Durostor (fiul lui Gaudentiu), care ii infrange la Nedao, in romaneasca Panonie (astazi in Ungaria), in 451.
Am ajuns, iata, in a doua jumatate a secolului V!
Departe de 273…
Dar ce se intampla mai departe?
Ei bine, gepizii, care fusesera supusi de goti in vremea in care acestia erau federati ai Romaniei, care, de asemenea, fusesera preluati de huni si folositi de acestia in administrarea Transilvaniei de astazi si a altor zone romanesti, vin la putere! Ei vor prelua de la huni controlul asupra majoritatii teritoriului stapanit de huni. Deci, viata merge mai departe, la fe si istoria noastra, pana la 567.
Intram, iata, in secolul VI, de cand dateaza cele mai vechi biserici (crestine, desigur) de la nord de Dunare, care se gasesc, desigur, in vechea Dacie nord-dunareana.
Mai mult, marele nostru imparat Iustinian (527-565), va aduce din nou sub directa administrare a Romaniei si Oltenia si Muntenia, accentuand si mai mult dependenta de Constantinopola gepizilor.
In 567 avarii aliati cu longobarzii inving pe gepizi si isi rezerva pentru ei veniturile Transilvaniei si ale altor zone, aparatul administrativ fiind asigurat in multe parti chiar de gepizii infranti.
Aceeasi continuitate a poporului, aceeasi framantare la nivelul conducerilor: apa trece, pietrele raman.
Mauriciu, ultimul imparat roman inainte de grecizarea Romaniei (grecizare care castiga puterea desavarsit dupa invazia slava din 602), scrie Arta militara in care, vorbind despre strategiile pentru razboaiele de la nord de Dunare, atrage atentia ca Romanii nordici care se ofera calaze sunt uneori de partea inamicului, deci trebuie acceptati cu prudenta.
Atentie!!!!
610 urca pe tronul de la Constantinopole Heraklios, care inlatura latinaca limba oficiala a Romanieisi o inlocuieste cu… greaca!
Pentru a-si justifica stapanirea in Romania, grecii se proclama… “romei” si urmasi ai Imperiului roman!
Ca urmare, evita din rasputeri sa aminteasca de Romani, adevaratii mostenitori, pe care ii jefuisera de mostenirea parinteasca.
Dupa cum vom vedea curand, acest lucru a trezit o mare ura a Romanilor fata de greci si, fireste, i-a facut aliati ai slavilor. De altfel era si o inrudire veche intre Romani si slavi, de vreme ce acestia din urma fusesera civilizati de catre triburile dacice nordice, iar unii slavi inca pastrau invataturile lui Zalmoxis si Anarchasis (chiar in sec. VIII-IX).
Alianta dintre slavisi Romani, ura Romanilor fata de grecii care ii persecutau permanent si alte elemente similare vor aparea in primele documente bizantine care se refera iar deschis la Romani.
Chiar daca am ignora arheologia si am accepta un gol documentar intre 610 si sec. IX, tot avem o distanta de MAXIMUM 200 de ani. Si, totodata, anterioritate fata de unguri.
Deci, golul de 1000 de ani nu exista decat in imaginatia si incultura unora.
El a fost cel mult o figura de stil pentru a arata putinatatea informatiilor documentare din vremea respectiva, nu lipsa lor totala.