ZiarulRing

19-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Tipuri de aparate dentare și în ce situații sunt recomandate

Publyo

Publicat

pe

Aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice folosite în tratamentul malocluziilor dentare și a problemelor de ocluzie, pentru corectarea poziției dinților și a maxilarelor. Tratamentul cu aparat dentar nu se limitează doar la aspectul estetic, ci contribuie și la sănătatea generală a cavității bucale, prevenind problemele ulterioare, precum cariile sau disfuncțiile articulației temporomandibulare. În tratamentul ortodontic pot fi folosite mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare cu propriile sale avantaje și dezavantaje. În general, alegerea tipului de aparat dentar depinde de multipli factori, precum complexitatea afecțiunii, aspectul dorit, vârsta și preferințele personale.

Aparatul dentar fix

Aparatul dentar fix reprezintă o opțiune ortodontică tradițională, eficientă și larg răspândită pentru îndreptarea dinților. Aparatul dentar fix constă într-o structură formată din brackeți metalici și arcuri care aplică presiune constantă pentru a îndrepta dinții în poziția corectă. Un aparat dentar metalic fix poate fi utilizat pentru a trata o gamă largă de probleme ortodontice, inclusiv dinți suprapuși, înghesuiți sau cu probleme de înclinare. Deși este mai vizibil decât alternativele transparente, aparatul dentar fix este recunoscut pentru eficacitatea sa în tratarea cazurilor complexe și pentru rezultatele durabile pe termen lung.

Aparatul dentar Invisalign

Aparatul Invisalign este un dispozitiv ortodontic modern și invizibil, utilizat pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților, ce constă într-o serie de gutiere transparente, personalizate pentru fiecare pacient în parte. Gutierele sunt confecționate dintr-un material plastic rezistent și sunt purtate peste dinți, exercitând o presiune ușoară pentru a îndrepta treptat poziția acestora.

Aparatul dentar Invisalign este o alternativă discretă la aparatele metalice fixe, fiind potrivit în special pentru corectarea anomaliilor ușoare până la moderate de poziție a dinților, cum ar fi dinții ușor înghesuiți sau separați. Datorită absenței elementelor metalice și a posibilității de îndepărtare a gutierelor în timpul periajului dentar sau a consumului de alimente, un aparat dentar invisalign reprezintă în general o opțiune mai flexibilă și comodă pentru persoanele care necesită tratament ortodontic și care își doresc o experiență mai puțin invazivă.

Aparatul dentar mobil

Aparatul dentar mobil este un dispozitiv ortodontic format dintr-o combinație de arcuri, șuruburi și alte componente, care poate fi îndepărtat de către purtător. În general, aparatul dentar mobil este folosit în rândul copiiilor și al adolescenților, pentru corectarea problemelor minore de aliniere dentară. Uneori, aparatul dentar mobil este utilizat în etapele intermediare ale tratamentului ortodontic, înainte de plasarea unui alt tip de aparat dentar.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *