ZiarulRing

22-apr.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Ținutul Secuiesc, autonomie ca în Corsica. ”Este ceea ce ne dorim și noi”

Avatar

Publicat

pe

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, salută propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de acordare a autonomiei pentru Corsica: „Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii”.

Antal Arpad, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a scris pe Facebook că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială – prin Constituție – a autonomiei regiunii în care trăiesc. „Corsica devine autonomă! Acesta este un moment istoric în Franţa şi o piatră de hotar pentru minorităţile naţionale din Europa! Într-o Franţă care s-a opus până acum în mod rigid oricărei forme de autonomie, preşedintele Republicii Franceze a anunţat intenţia statului francez de a stabili autonomia Corsicii în termen de şase luni.

Această autonomie înseamnă că statul francez, în cuvintele lui Macron, „recunoaşte specificitatea comunităţii corsicane, din punct de vedere istoric, lingvistic şi cultural” şi că acest lucru va fi înscris în Constituţia franceză. Este exact ceea ce ne dorim noi, secuii. Vrem ca o clauză similară să fie inclusă în Constituţia României şi ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc într-un mod similar.

Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad pe Facebook.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus joi „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”, relatează AFP.

În urmă cu o săptămână, Primăria Sfântu Gheorghe a amplasat standuri în mai multe zone ale orașului, în care, timp de două săptămâni, vor fi strânse semnături pentru susţinerea „steagului secuiesc”, anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe motiv că nu este reprezentativ pentru toţi locuitorii oraşului, ci doar pentru comunitatea maghiară.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *