În timp ce Comisia Europeană investighează aplicația TikTok, luând în calcul o posibilă interzicere a acesteia pe teritoriul Uniunii, medicii spun că aceasta ar fi cel mai bun instrument pentru a combate un fenomen care a atins proporții îngrijorătoare, în special în rândul copiilor și adolescenților: „epidemia” de obezitate. Este nevoie urgent de valorificarea potențialului TikTok și al altor canale de socializare pentru a oferi tinerilor informații științifice despre obezitate într-un mod captivant și accesibil, au atras atenția specialiștii prezenți la European Congress on Obesity (ECO), organizat recent la Veneția.
Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă în prezent de obezitate, potrivit unui amplu studiu publicat în luna martie de revista medicală The Lancet, mult mai devreme decât anticipaseră experții. Chiar dacă se știa că obezitatea este un fenomen în creștere rapidă, anterior, specialiștii estimaseră că acest număr simbolic va fi atins abia în anul 2030.
Analiza realizată cu date colectate de circa 1.500 de cercetători din 190 de țări a scos la iveală date șocante: în ultimii 30 de ani, rata obezității a crescut de cinci ori la copii, s-a dublat la femei și s-a triplat la bărbați.
Numărul copiilor și adolescenților care trăiau cu obezitate în anul 2022, la nivel global, a ajuns la 159 de milioane, potrivit celor mai recente date, de cinci ori mai mult decât în 1990, când se estima că existau aproximativ 31 de milioane de copii și adolescenți obezi.
Citește articolul integral aici.