Deși Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus durerea cronică în Clasificarea internaţională a bolilor încă de acum șase ani și mai multe țări din Europa au înființat centre speciale pentru tratarea acestei afecțiuni, pentru pacienţii români ale căror dureri nu le ameninţă viaţa terapia durerii este practic inexistentă.
Peste 60 de parlamentari, printre care se numără și câțiva medici și foști miniștri ai Sănătății, vor să schimbe această situație. Astfel, românii vor avea dreptul la servicii medicale decontate de stat pentru terapia durerii, iar Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei vor trebui să formeze profesioniști în managementul durerii, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Parlament.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, pusă marți pe masa senatorilor, este inițiată de 10 parlamentari, printre care se numără și câțiva foști miniștri ai Sănătății – Adrian Streinu-Cercel, Patriciu Achimaș-Cadariu, Nelu Tătaru și Florian Bodog – și susținută de alți 55 de deputați și senatori, majoritatea de la PSD și PNL, și vizează introducerea terapiei durerii în Legea Sănătății.
În ultimii ani au apărut nenumărate studii în domeniul algeziologiei (un subdomeniu al medicinei, înrudit cu farmacologia, care studiază mecanismele durerii și mijloacele de prevenţie și tratarea acestora) și s-au produs progrese majore în clasificarea şi managementul varietăţilor de durere, spun inițiatorii proiectului legislativ, un exemplu în acest sens fiind numeroasele cărți publicate pe această temă și Manualul durerii, ajuns în prezent la ediţia a patra și la peste 1.500 de pagini.
Cum este definită durerea în noua lege
Durerea este, în general, simptomul care determină cel mai des pacientul să meargă la medic și un semnal de alarmă pe care nu-l putem ignora, însă, de de multe ori, durerea nu mai este doar un simptom, ci devine sindrom și boală cronică, spun specialiștii în terapie intensivă, cei care se lovesc mai des de această afecțiune.
Citește articolul integral aici.