Imobilul în care funcționează Memorialul Închisoarea Pitești riscă să ajungă spațiu de birouri pentru Apă Canal 2000 SA. Sau să fie înstrăinat.
”În 2022, un apel disperat lansa în spațiul public un semnal de alarmă: clădirea fostului Penitenciar Pitești, martoră a unora dintre cele mai cumplite orori ale secolului XX, risca să fie demolată. Fundația Memorialul Închisoarea Pitești adresa atunci o scrisoare deschisă Președinției, Guvernului și Ministerului Culturii, cerând oprirea distrugerii unui sit care nu aparține doar trecutului românesc, ci conștiinței universale”, se arată într-un comunicat de presă.
”Campania a mobilizat societatea civilă, presa, istorici, supraviețuitori și susținători din toată țara. Sub presiunea opiniei publice și cu implicarea unor funcționari responsabili, clădirea a fost salvată. A urmat în 2023 depunerea documentației pentru includerea complexului fostei închisori în Lista Monumentelor Istorice de categoria A. Mai mult, Primăria Pitești achiziționează, în același an, corpul de clădire cel mai bine conservat, exprimând intenția de a-l transforma, parțial, într-un spațiu muzeal.
Speranțele erau mari. Dar începutul anului 2025 aduce din nou umbrele îngrijorării.
Prin HCL 429/17.10.2024, Primăria Pitești cedează acest imobil companiei Apă Canal 2000 SA, în urma unui schimb de clădiri. Imobilul, anterior aflat în domeniul public, a fost trecut în domeniul privat al municipiului. În lipsa unei informări clare privind dreptul de preempțiune aplicabil monumentelor istorice, situația naște suspiciuni, iar tăcerea autorităților alimentează temerile.
Citiți articolul integral aici.