Mecanismele naturale de reparare a ADN-ului joacă un rol crucial în supraviețuirea organismelor, în special în prevenirea bolilor grave, cum ar fi cancerul, dar aceste procese sunt adesea limitate de complexitatea daunelor suferite. Însă acest lucru s-ar putea schimba, după ce oamenii de știință canadieni au descoperit o proteină cu „superputeri”, care are capacitatea nemaiîntâlnită până acum de a opri deteriorarea ADN-ului. Un studiu recent arată că aceasta ar putea fi ușor integrată în orice organism – plante, animale sau oameni – ceea ce ar putea avea implicații de anvergură atât în medicină, cât și în agricultură. Practic, această descoperire remarcabilă poate fi baza pe care se vor putea dezvolta de la vaccinuri împotriva cancerului, la culturi rezistente la schimbările climatice.
Bacteria Deinococcus radiodurans, un organism mic și rezistent, deja cunoscut oamenilor de știință pentru capacitatea sa extraordinară de a supraviețui în medii extreme, a stârnit curiozitatea cercetătorilor de la Western University din Canada.
Potrivit specialiștilor, această bacterie poate supraviețui la niveluri de radiații de 5.000 până la 10.000 de ori mai mari decât cele care ar ucide o celulă umană. Practic, această rezistență i-a determinat pe cercetători să studieze mecanismele interne ale acestei bacterii, sperând să descopere procese de reparare a ADN-ului care ar putea fi aplicate altor organisme.
Citește articolul integral aici.