Lângă orașul Hârșova din județul Constanța, pe drumul dintre Vadul Oii și Hârșova, circa 1.500 de hectare de teren agricol au fost înghițite de ape.
Problemele au apărut în decembrie, iar până acum autoritățile locale și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), filiala Constanța, nu au făcut nimic pentru desecarea zonei. Proprietarii de terenuri afectați sunt disperați și spun că, deși au polițe de asigurare pentru culturile agricole, acest lucru nu-i ajută pentru că un astfel de risc nu este asigurat, mai ales în situațiile în care există sisteme pentru irigații și desecări, cum este la ei. Inundarea zonei este cauzată de infiltrațiile provocate de apele Dunării.
Cu această problemă proprietarii de terenuri din zonă s-au mai confruntat și în anii trecuți și de fiecare dată au fost nevoiți să plătească din propriile buzunare scoaterea apei. ANIF Constanța susține că nu intervine să-i ajute, pentru că nu are bani prevăzuți în buget pentru asemenea intervenții. Mai mult, le-a solicitat deja proprietarilor să aducă terenurile la starea inițială. „De fiecare dată am plătit noi scoaterea apei de pe sutele de hectare afectate. Anul acesta nu mai putem, nu mai avem bani. Inputurile pentru înființarea culturilor au crescut de 2-3 ori, în timp ce prețurile produselor agricole au rămas aceleași ca acum câțiva ani. Suntem disperați, pentru că nu ne ajută nimeni. Primăria din orașul Hârșova ne ignoră și spune că nu este nicio problemă în zonă, drept pentru care primarul refuză să convoace Comisia pentru dezastre, iar ANIF se spală pe mâini și ne spune că nu are bani prevăzuți în buget”, ne mărturisește unul dintre proprietarii de terenuri loviți de acest dezastru.
Citește articolul integral aici.