Autoritățile locale din județul Constanța continuă să-și bată joc de zeci de fermieri din zona Hârșova ale căror terenuri sunt inundate din cauza infiltrațiilor provenite de la apele Dunării.
După ce, în urma materialelor publicate de cotidianul Jurnalul, Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a decis să dea drumul la pompele de desecare pentru a scoate apa de pe circa 1.500 de hectare de terenuri agricole, acestea au fost oprite după o săptămână, deși ele ar fi trebuit să funcționeze mai bine de o lună de zile pentru a scoate apa care atingea adâncimi de peste un metru în foarte multe zone. Ploile de săptămâna trecută au ridicat din nou nivelul apelor, astfel că situația este din nou foarte gravă.
Canalele se irigații ale ANIF Constanța se încarcă cu apa provenită de la infiltrațiile apelor Dunării, astfel că nivel crește, iar apa se revarsă peste maluri, inundând terenurile agricole. Situația este cunoscută de șefii ANIF care au constatat la fața locului că lucrurile stau exact cum reclamă oamenii, dar autoritățile locale, adică Primăria Hârșova și Prefectura Constanța, nu mișcă nimic. „Nimeni nu cunoaște situația mai bine ca noi, fermierii de aici. Izvoarele prin care vine apa din Dunăre sunt la 3 – 4 metri sub nivelul solului în canalele ANIF-ului. Apa a deversat peste maluri și a inundat drumurile și parcelele cultivate cu culturi de toamnă în 2023 sau pregătite pentru culturile de primăvară 2024, peste pășuni. De aceea spunem noi tot timpul că suntem inundați de ANIF. De pe cele 1.500 hectare de teren Administrația Domeniului Statului (ADS) încasează redevențe, Primăria Hârșova încasează impozite, fermierii de aici furnizează mari cantități de produse agricole, asigură locuri de muncă și traiul de zi cu zi pentru foarte mulți oameni din zonă. Cu toatea acestea, Primăria Hârșova continuă să ignore solicitările noastre de a ne ajuta cu desecarea terenurilor”, ne spune Ștefan Năstase, un fermier din zonă care lucrează 220 de hectare, din care 185 de hectare sunt proprietatea sa.
Ploile au agravat situația
Efectul acțiunii de desecare de la începutul lunii a fost anulat rapid de ploile de săptămâna trecută. „La noi a plouat în jur de 12 litri/metru pătrat. Asta a făcut ca nivelul apei să se ridice iar și s-a apropiat de cel din 29 februarie, când s-a dat drumul la pompe pentru 7 zile”, potrivit lui Ștefan Năstase.
Citește articolul integral aici.