USR este cel mai harnic partid din Senatul României, după numărul de initiative legislative depuse în această legislatură, arată datele prezentate de Senatul României și prelucrate de Ziarul Ring.
Acest lucru are loc în ciuda faptului că USR este în opoziție de peste doi ani. Ziarul Ring a analizat activitatea parlamentară a tuturor celor 136 de senatori din Senatul României, de la început și până în data de 15 octombrie 2023.
Harnicii Senatului
Cel mai harnic senator este Costel Vicol, ales în Tulcea, care are nu mai puțin de 224 de initiative legislative. Pentru precizia analiziei, trebuie precizat că orice inițiativă legislativă poate avea mai mulți inițiatori.
Costel Vicol, cel mai harnic senator
La polul opus, cel mai leneș senator ar fi, la o primă vedere, Claudiu-Vasile Răcuci, de la PNL, cu zero initiative, dar el și-a început mandatul tărziu, la finalul lunii iunie din acest an. Așa că iese din ecutație.
Senatori leneși
Următorul pe listă și care primește titlul de cel mai leneș senator merge la Sorin-Mihai Cîmpeanu, tot de la PNL.
Sorin-Mihai Cîmpeanu, cel mai leneș senator
La începutul mandatului, el a fost ministru al Educației în guvernele Florin Cîțu și Nicolae Ciucă (23 decembrie 2020 – 29 septembrie 2022). În trecut, el a mai fost ministru al Educației în guvernul Ponta și prim-ministru interimar pentru 12 zile în noiembrie 2015. Da, am putea spune că faptul că a fost ministru reprezintă o explicație pentru numărul redus de inițiative, dar nu o scuză.
Probabil că activitatea ministerială din acest mandat nu i-a permis să aloce prea mult timp și pentru atribuțiunile parlamentare, dar salariul a mers bine mersi. Pe ansamblu, el a avut 8 inițiative legislative, ceea ce ar veni cam una la 3-4 luni.
PNL, cel mai leneș partid
PNL are senatorii cu cele mai puține propuneri legislative în legislatura actuală. De altfel, ultimele 15 poziții din această ierarhie sunt ocupate de: 8 senatori PNL, 3 senatori UDMR, 3 neafiliați și 1 senator PSD. Pe de altă parte, în primii 20 de poziții, 17 sunt ocupate de senatori USR, unul este de la AUR, unul de la PSD și unul de la PNL.
Situația pe partide
Dacă e să analizăm extremele din fiecare partid, atunci situația se prezintă în felul următor:
PNL
Cel mai leneș senator: Sorin-Mihai Cîmpeanu locul 135 din 136 (135/136)
Cel mai harnic senator: Dănuț Bica 20/136
PSD
Cel mai leneș senator: Angel Tîlvăr 122/136
Cel mai harnic senator: Claudiu-Marinel Mureșan 10/136
USR
Cel mai leneș senator: Virgil Marius Bob 39/136
Cel mai harnic senator: Costel Vicol 1/136
AUR
Cel mai leneș senator: Andrei Hangan 71/136
Cel mai harnic senator: Claudiu-Richard Târziu 18/136
UDMR
Cel mai leneș senator: Attila-Zoltan Cseke 134/136
Cel mai harnic senator: Irina Elisabeta Kovacs 78/136
Neafiliati
Cel mai leneș senator: Ovidiu Iosif Florean 128/136
Cel mai harnic senator: Cosmin Marian Poteraș 21/136
Comparații pe partide
PNL este cel mai leneș partid, după cum am văzut. La polul opus, USR e cel mai harnic. UDMR este partidul cu cel mai înalt nivel de mediocritate, cel mai harnic dintre senatorii săi, Irina Elisabeta Kovacs, se află după prima jumătate a clasamentului. Ca să vedem amploarei inactivității la UDMR, să spunem doar că cel mai ”leneș” senator USR se află pe poziția 39 (Virgil Marius Bob), în timp ce cel mai harnic UDMR-ist (menționat mai sus, Irina Elisabeta Kovacs) e pe locul 78.
Și AUR e un partid activ. E, practic, pe locul doi la nivelul de hărnicie, după USR. Toți senatorii AUR se plasează în prima jumătate a clasamentului prezentat, o opoziție totală față de UDMR care se află cu totul în a doua jumătate.
PSD e un partid care se întinde peste tot, în întregul clasament. L-am putea califica un partid puțin peste mediocritate, la cel ca grupul neafiliaților.
Concluzii
După cum am spus, USR e cel mai harnic partid, urmat de AUR. La celălalt capăt al clasamentului se află PNL, urmat de UDMR. Undeva la mijloc s-ar plasa PSD și neafiliații.
Pentru PNL, o scuză bună ar fi că este la guvernare, în sensul că formează Guvernul. Dar nu toți senatorii PNL fac parte din guvern. În plus, și USR a făcut parte din Guvern pentru câteva luni și tot este activ. În al doilea rând, această scuză cu prezența în Guvern este strict puerilă, fiecare senator având un cabinet propriu care-l ajută. Și nu în ultimul rând, să nu uităm că ei încasează bani pentru calitatea de parlamentari.
Care nu ar trebui să se traducă doar printr-o calitate verbală, să facă act de prezență (și aici e mult de discutat), ci ar trebui să se traducă printr-o calitate acțională. Sunt mai multe slujbe, ele trebuie asumate. Și nu doar când vine salariul.
Analiză
Analize similare au mai fost realizate în trecut și de alte publicații, care arată cât de mult se ”omoară” parlamentarii noștri cu munca. În urmă cu zece ani, o analiza Econtext descria, la fel, gradul de inactivitate care plutea in Senatul Romaniei sau cum jumătate din deputații României nu aveau nicio inițiativă legislativă după aproape patru luni de mandat. Cum se spune, primul an e de acomodare.