Înfruntarea dintre Dinamo București și Liverpool din semifinalele Cupei Campionilor Europeni din 1984 este un moment legendar în istoria fotbalului românesc și este plină de detalii fascinante și inedite, detaloo ce continua sa surprinda. Iată câteva lucruri interesante despre acea confruntare:
Prima și singura întâlnire între cele două echipe
Această dublă manșă a fost singura întâlnire oficială dintre Dinamo București și Liverpool până în prezent. Liverpool era atunci o forță dominantă în fotbalul european, având în palmares deja trei Cupe ale Campionilor Europeni câștigate (1977, 1978, 1981).
Au mancat in ambasadă ca să nu poată fi otrăviti
Ioan Andone (fundașul de netrecut al cainilor) a afirmat că foștii săi coechipieri s-au temut ca nu cumva să fie otrăviți înaintea manșei tur a semifinalei cu Liverpool din CCE „Fălcosul” a povestit, pentru gsp.ro, cum roș-albii „au fost luați să mănânce la ambasadă” înaintea meciului.
Marturisirea lui Ando este o afirmație bizară, daca tinem cont că meciul se juca la Liverpool, iar sediul ambasadei era situat la Londra. E posibil, totuși, ca Andone să se fi referit la Consulatul onorific al României, consulat situat la Liverpool.
De altfel, Marin Dragnea, 68 de ani, titular în turul de pe „Anfield Road”, a vorbit la rândul său despre evenimentele derulate în Anglia și nu isi mai aminteste despre masa luată la ambasada din Londra.
Performanța lui Grobbelaar și „psihologia” portarului
Portarul lui Liverpool, Bruce Grobbelaar, a avut câteva intervenții spectaculoase în meciul retur de la București. El era cunoscut pentru stilul său neconvențional și pentru psihologia inversă pe care o aplica adversarilor. Grobbelaar a declarat ulterior că presiunea fanilor dinamoviști a fost una dintre cele mai intense pe care le-a experimentat.
Poate cel mai faimos exemplu al tehnicii lui Grobbelaar este finala Cupei Campionilor Europeni jucata imediat dupa ce au eliminat pe Dinamo, împotriva lui AS Roma, chiar pe Stadio Olimpico din Roma. Meciul s-a terminat la egalitate, 1-1, și a fost decis la loviturile de departajare.
În timpul penalty-urilor, Grobilor a recurs la o metodă de distragere a atenției adversarilor care a intrat în istorie. El a început să facă niște mișcări comice cu picioarele, imitând o persoană care are spaghetti în loc de genunchi, clătinându-se și făcând grimase amuzante. Aceste mișcări exagerate și comportamentul său ciudat au avut un efect psihologic devastator asupra jucătorilor italieni.
Rezultatul? Doi dintre executanții lui AS Roma, Bruno Conti și Francesco Graziani, au ratat loviturile de la 11 metri. Liverpool a câștigat trofeul, iar tactica lui Grobbelaar a fost considerată unul dintre factorii decisivi.
Elogii din partea lui Kenny Dalglish
După meciul retur, legendarul jucător al lui Liverpool, Kenny Dalglish, a avut numai cuvinte de laudă pentru Dinamo, afirmând că echipa românească a fost cea mai dificila adversara pe care au întâlnit-o în acel sezon european
O generație de aur pentru Dinamo
Pentru Dinamo București, echipa care a ajuns în semifinale era considerată una dintre cele mai bune generații din istoria clubului, cu jucători precum Augustin, Țălnar sau Orac. Acea performanță a rămas una dintre cele mai mari realizări ale clubului pe plan internațional.