Smochinele sunt fructe orientale, consumate în deserturi, atât proaspete, cât şi uscate.
Pe numele său oficial Ficus carica, smochinul este un arbust din familia Moraceae, una din numeroasele specii ale genului Ficus.
Originar din Asia sud-occidentală, acesta creşte sub formă sălbatică în zona Mării Mediterane. Smochinul are o istorie lungă, fiind una din primele plante cultivate de om, menţiuni despre minunatul fruct aparând în Biblie şi în Coran.
Adorat de romanii şi grecii antici, acesta a fost, de-a lungul mileniilor, un ingredient comun în zona mediteraneană. Deşi este un fruct foarte dulce, care conţine multe zaharuri naturale, smochina aduce diverse beneficii organismului:
- Reduce riscul apariţiei cancerului de sân. Studiile au scos la iveală capacitatea smochinelor de a proteja împotriva cancerului mamar. Din două grupuri de femei care au participat la acel studiu, cele care consumau în mod regulat smochine au avut riscul dezvoltării tumorilor la sân mai scăzut cu 40%.
- Deşi are în componenţă zaharuri naturale, fructul oferă puţine calorii (doar 74 kcal în 100gr). Pe lângă asta, în smochine găsim fibre solubile, necesare digestiei sănătoase şi care luptă împotriva colesterolului „rău”.
- În fructul oriental găsim acid chlorogenic, care contribuie la scăderea nivelului de zaharuri în sânge.
- Smochinele proaspete au un complex nutriţional impresionant, format din antioxidanţi valoroşi precum carotenoizi şi luteină, care protejează împotriva efectului radicalilor liberi.
- Smochinele sunt printre puţinele fructe care aduc un aport considerabil de calciu organismului, necesar pentru sănătatea oaselor şi scăderea riscului apariţiei osteoporozei. Într-un pumn de smochine găsim 14% din necesarul zilnic de calciu.
- De asemenea, smochinele sunt bogate în minerale precum fier, mangan, cupru, magneziu şi conţin şi o cantitate moderată de vitamina A.
https://ziarulring.ro/stiri/sanatate/240184/2014/SMOCHINELE-te-protejeaza-de-CANCER-si-OSTEOPOROZA