back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
sâmbătă, decembrie 21, 2024

Situație de-a dreptul absurdă în Egipt, pe Platoul Gizeh. Motivul pentru care oamenii sunt revoltați

Distribuiți

În Egipt, renovarea uneia dintre piramidele de pe Platoul Gizeh stârnește o controversă națională. Când a fost construită, piramida lui Menkaura (Mykerinos în greacă) a fost acoperită cu granit. De-a lungul timpului, a pierdut o parte din învelișul său. Un proiect controversat are ca scop tocmai restaurarea acestui strat de granit.

„Proiectul secolului” sau „o absurditate”

Pentru unii, este „proiectul secolului”, pentru alții „o absurditate”: un nou plan de renovare a piramidei lui Menkaura, situată pe Platoul Gizeh, în apropiere de Cairo, stârnește agitație în tot Egiptul.

Într-o înregistrare video publicată săptămâna trecută, șeful Antichităților egiptene, Mostafa Waziri, arată muncitori care aliniază blocuri de granit la baza piramidei lui Menlaura, cea mai mică dintre cele trei piramide de la Gizeh.

Când a fost construită, piramida lui Menkaura a fost acoperită cu granit. De-a lungul timpului, a pierdut o parte din învelișul său. Proiectul actual are ca scop restaurarea acestui strat de granit la aspectul său original.

Această „renovare” va dura „trei ani” și va fi „un cadou din partea Egiptului pentru omenirea din secolul XXI”, a spus Mostafa Waziri, șeful misiunii egipteano-japoneze însărcinate cu acest proiect.

El a dat asigurări că lucrările „ne vor permite să vedem, pentru prima dată, piramida lui Menkaura așa cum a fost construită de vechii egipteni”.

„Principiile internaționale interzic astfel de lucrări”

Dar, zeci de internauți și specialiști critică vehement acest proiect, scrie BFM TV. O „absurditate, nu se poate!”, a răspuns egiptologul Monica Hanna pe Facebook. „Tot ce lipsea era să se placheze piramida Mykerinos! Când vom opri această absurditate în gestionarea patrimoniului egiptean?”

„Toate principiile internaționale privind renovarea interzic astfel de lucrări, iar toți arheologii trebuie să se mobilizeze imediat”, a spus ea.

„Când îndreptăm și Turnul din Pisa?”

În mediul online, internauții au reacționat la rândul lor. „Când va lua ființă proiectul de îndreptare a Turnului Înclinat din Pisa?”, a scris unul dintre ei, referindu-se la monumentul italian cunoscut tocmai pentru că este înclinat. „În loc de gresie, de ce să nu tapetăm piramidele?”, a sugerat ironic un alt internaut.

Egiptologii solicită studii aprofundate

Alți egiptologi sunt mai prudenți, dar mai ales cer studii aprofundate înainte de a se efectua renovarea. Hussein Abdel-Basir, directorul Muzeului de Antichități de la Biblioteca din Alexandria, a declarat pentru The Independent că o astfel de renovare trebuie să fie efectuată „cu mare precauție, ținând cont de mai multe întrebări, în special dacă va schimba natura zonei, dacă este o necesitate urgentă sau o prioritate și care este gradul de pericol”.

„Cu atât mai mult cu cât acest lucru are loc într-unul dintre cele mai importante și faimoase situri arheologice din lume”, a subliniat el.

Care pietre?

Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo, a declarat, de asemenea, pentru The Independent că „ideea de a acoperi piramida cu pietrele care au căzut de pe ea poate fi acceptabilă, cu condiția să ne bazăm în întregime pe aceste pietre găsite în jurul amplasamentului său”.

„Dar întrebarea care se pune aici este: vor fi aceste pietre suficiente pentru a acoperi întreaga piramidă, sau o parte din ea va fi acoperită, iar restul va rămâne în starea sa inițială, și cum va arăta imaginea finală în acest caz?”, s-a întrebat ea.

Egiptologul a mai declarat că „acest proiect trebuie realizat cu o precizie extremă” și „necesită studii aprofundate” înainte de a fi pus în aplicare.

Dezbatere aprigă privind conservarea patrimoniului

Problema păstrării patrimoniului în Egipt – o țară care se bazează pe turism pentru 10% din PIB-ul său și care găzduiește Piramida lui Keops, singura dintre cele șapte minuni ale Antichității care mai este vizibilă și astăzi – este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

Distrugerea recentă a unor porțiuni întregi din orașul istoric Cairo a mobilizat o societate civilă căreia i s-a interzis practic orice activitate politică și care își concentrează acum cea mai mare parte a luptei împotriva regimului asupra planificării urbane și a patrimoniului.

În ultimele zile, dezbaterea s-a concentrat asupra unei moschei din secolul al XV-lea din Alexandria, în nord, Moscheea Abu al-Abbas al-Morsi. Guvernoratul tocmai a anunțat că deschide o anchetă după ce un antreprenor însărcinat cu lucrările de renovare a decis să vopsească în alb tavanele ornamentate, sculptate și colorate ale celei mai mari moschei din cel de-al doilea oraș ca mărime din Egipt.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole