Naționala României a câștigat ieri la „masa verde”, 3-0, partida abandonată vineri seara, cu Kosovo, după ce oaspeții au luat decizia să părăsească terenul cu câteva secunde înainte de final. Hotărârea forului internațional a stârnit revoltă și în rândul altor adversare, Suedia fiind și ea afectată de succesul României. În acest sens, Federația de Fotbal din Suedia a anunțat că va cere explicații pentru modul în care a fost atribuită victoria naționalei noastre.
UEFA a decis, așa cum era normal, ca tricolorii să termine cu succes disputa cu scântei contra reprezentativei din Kosovo, pe care a amendat-o și cu 6.000 de euro. De partea cealaltă, FRF a fost și ea aspru sancționată, cu nu mai puțin de 128.000 de euro și închiderea stadionului la un meci de pe teren propriu.
Kosovo a anunțat că va merge să își caute dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă nemulțumiți de decizia UEFA par a fi și suedezii, care erau interesați direct de rezultatul acestui meci.
Suedia a făcut apel, după succesul României la comisii
În ultima etapă din Liga Națiunilor, Suedia a obținut un succes zdrobitor în fața Azerbaidjanului, 6-0, victoria la scor fiind importantă pentru a devansa România la golaveraj și a fi în față într-un clasament al câștigătoarelor de grupă din competiție. Această ierarhie va fi importantă când se va stabili cine sunt cele 4 naționale care vor merge la barajul pentru Campionatul Mondial 2026.
Selecționerul Suediei anunțase încă de la finalul meciului de marți că este interesat direct de meciul României, în speranța că UEFA va da un verdict care să avantajeze și echipa lui. Până să vină decizia UEFA, Suedia era prima, cu 16 puncte și un golaveraj +15, iar naționala suedeză lua în calcul o eventuală remiză între România și Kosovo, pentru a avea același număr de puncte cu tricolorii.
Miercuri, după ce a venit hotărârea UEFA, Kim Kallstrom, manager în cadrul Federației Suedeze de Fotbal, a avut un mesaj clar. Publicația Fotbollskanalen a notat și ea faptul că „Federația Suedeză de Fotbal a făcut anterior un apel și rămâne fermă”.
Chiar dacă în articol nu sunt oferite detalii precise privind acest apel, cel mai probabil suedezii vor continua să ceară explicații pentru modul în care a fost atribuit succesul tricolorilor la comisii.
„După victoria clară de ieri, am așteptat anunțul UEFA privind rezultatul meciului România – Kosovo. Acum s-a luat o decizie, care pentru noi este negativă.
Decizia afectează în principal echipele implicate, dar noi investigăm posibilitatea unui impact suplimentar.
Este regretabil că lucrurile întâmplate în afara terenului au un impact asupra rezultatului sportiv și afectează ambele echipe implicate, cât și pe noi”, a spus Kim Kallstrom, citat de sursa numită mai sus.
Se schimbă decizia Comisiei de disciplină? N-ar fi prima dată.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) are competența de a revizui și modifica deciziile comisiilor de disciplină ale UEFA. De-a lungul anilor, au existat mai multe cazuri notabile în care TAS a schimbat sancțiunile impuse de UEFA:
Manchester City (2020): UEFA a suspendat clubul englez din competițiile europene pentru două sezoane și a aplicat o amendă de 30 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor de fair-play financiar. TAS a anulat suspendarea și a redus amenda la 10 milioane de euro, considerând că nu existau suficiente dovezi pentru a confirma încălcările
FC Barcelona (2024): UEFA a impus o amendă de 500.000 de euro clubului catalan pentru declararea eronată a unor venituri în 2022. TAS a respins apelul Barcelonei și a menținut amenda, subliniind gravitatea încălcării și necesitatea unei sancțiuni disuasive
Serbia vs. Albania (2015): După incidentele violente din meciul de calificare la Euro 2016, UEFA a declarat meciul ca fiind câștigat de Serbia cu 3-0 și a dedus trei puncte Serbiei. TAS a respins apelul Federației Sârbe și a menținut sancțiunile, dar a acceptat parțial apelul Federației Albaneze, menținând victoria Serbiei cu 3-0 și deducerea a trei puncte