Tu știi care este secretul longevității? Persoanele care trăiesc până la 100 de ani au un anumit stil de viață. Contează alimentația și de asemenea și mișcarea. Iar în anumite țări de pe glob o mulțime de oameni știu aceste detalii.
Secretul longevității. Cât de importantă este alimentația
Secretul longevității, scrie The Sun, pare a fi cunoscut deja în cinci locuri din lume. Este vorba despre cinci țări, supranumite ”zone albastre”. Persoanele care locuiesc aici ajung să trăiască deseori până la 100 de ani.
Care sunt locurile unde s-a descoperit secretul longevității? Japonia, Costa Rica, Italia, Grecia și California sunt cele cinci țări. Ce au în comun acestea și cum trăiesc oamenii aici? În primul rând alimentația.
Dietele Blue Zone, sunt foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană sănătoasă, care în ultimii ani a fost prezentată de nutriționiști ca fiind cea mai sănătoasă dietă. O dietă mediteraneană este bogată în alimente care sunt bune pentru tine.
S-a dovedit că această dietă este benefică pentru inimă, ajutând chiar la reducerea riscului de boli de inimă. Cum e posibil așa ceva? Alimentele conțin mai puțin colesterol ”rău”. Acesta este de altfel și cel care în timp înfundă arterele.
”Dieta mediteraneană a fost asociată cu o stare de sănătate bună, inclusiv cu o inimă mai sănătoasă”, spun specialiștii. De asemenea, aceeași dietă reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2 și a hipertensiunii arteriale.
Câtă mișcare fac pe zi oamenii care au descoperit secretul longevității
Dincolo de alimentație, un alt secret al longevității este mișcarea. Oamenii care trăiesc în ”zone albastre” fac mișcare la fiecare 20 de minute. Interesant este faptul că niciun om nu face exerciții fizice riguroase ori să meargă la sală.
Simplele activități zilnice precum grădinăritul, sau plimbatul sunt suficiente. Chiar și studiile au constatat că astfel de mici reprize de energie pe parcursul zilei pot face multe pentru condiția fizică generală.
O cercetare publicată în 2023 a dezvăluit că urcatul scărilor în fiecare zi poate reduce riscul a cel puțin nouă tipuri de tumori. Iar dincolo de mișcare și dietă, un alt secret al longevității este legat de ”scop”.
”Scopul vieții” e important
Oamenii din aceste zone trăiesc cu un scop. A avea un motiv pentru a te trezi dimineața te poate ține în viață și mai mult timp. În Japonia i se spune “ikigai”, iar în Costa Rica este un “plan de vida”. Ambele se traduc aproximativ prin “motiv de a trăi”.
Astfel, fiecare persoană în parte își crează un motiv pentru care să se trezească dimineața. Iar efectul a fost confirmat și de studii. Cercetătorii au aflat că sentimentul de scop a fost asociat cu mai puține accidente vasculare cerebrale.
Și implicarea socială contează. Toate aceste persoane nu refuză oamenii care vor să le fie alături. Astfel, oricine are nevoie de ajutor, chiar și pentru lucruri mărunte, îl primește.