ZiarulRing

07-oct.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Secretul gospodinelor pricepute pentru un compot gustos. Se poate păstra chiar și câțiva ani în borcan

Avatar

Publicat

pe

Compotul reprezintă o metodă excelentă pentru a se conserva fructele peste iarnă. Gospodinele îl pregătesc în fiecare an, însă există o soluție prin care să-l poată păstra mult mai mult timp în borcane, dar fără conservanți.

Cum să faci un compot delicios și să-l păstrezi ani de zile în borcane

O metodă la îndemână pentru conservarea fructelor este compotul. Astfel, ele pot fi păstrate așa un timp îndelungat și apoi consumate ca atare sau folosite în diverse rețete dulci. Se poate proceda astfel cu prunele, merele, strugurii și multe altele, iar pe lângă nu vei avea nevoie decât de apă și zahăr.

De asemenea, în funcție de fructele alese, se mai pot adăuga în compot și păstăi de vanilie, bețișoare de scorțișoară, anason sau cuișoare. Este foarte importantă, însă cantitatea de zahăr adăugată.

Aceasta nu trebuie să fie prea mare, deoarece poate schimba considerabil gustul natural al fructelor. Gospodinele iscusite știu că îndulcitorul se măsoară în funcție de apă, nu de fructe. Mai exact, pentru fiecare litru de lichid se adaugă 330 grame de zahăr.

În acest fel se va obține un compot cu un gust echilibrat. Pașii de preparare sunt foarte simpli. Apa se încălzește, astfel încât să se topească zahărul, apoi siropul se toarnă în borcane peste fructele spălate bine în prealabil.

Cât trebuie fierte conservele

Ulterior, ca borcanele de compot să se păstreze bine peste iarnă, acestea trebuie să fie sterilizate. Se recomandă ca acest pas să fie făcut două ori. O dată atunci când sunt goale, înainte de a fi pus produsul, și o dată după. O metodă de a le steriliza este la mașina de spălat vase, la cuptor sau chiar în cuptorul cu microunde.

Advertisement

La final, după ce borcanele au fost umplute cu fructe și sirop, sunt închise ermetic și se mai pun încă o dată la sterilizat. Se așază toate într-o oală pe fundul căreia s-a așezat un prosop.

Mare atenție, între borcane trebuie să fie o distanță de 1-2 centimetri, ca nu cumva să se spargă. Se acoperă cu apă în proporție de 3/4 și se pune peste o cârpă umedă. Din momentul în care apa începe să fiarbă, mai durează 15 minute până compotul este gata.

Totuși, un truc pe care-l folosesc gospodinele pentru a se asigura că borcanele sunt sterilizate complet este să le fiarbă la bain marie timp de 30 de minute. După oprirea focului, recipientele nu sunt scoase din oală, ci lăsate să se răcească treptat.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *