Secretul celor mai bune murături. Cum le pregătesc gospodinele din Dâmbovița, acolo unde există din belșug legume pentru a fi conservate pentru sezonul rece. Gogonelele, castraveții sau varza se numără printre cele mai savuroase.
Enigma celor mai delicioase murături. Cum le pun la borcane femeile din județul Dâmbovița
Femeile din județul Dâmbovița au spus cum pun la borcane cele mai delicioase murături. Enigma a fost dezvăluită de o localnică din localitatea Băleni care a dezvăluit care este rețeta pe care o folosește în fiecare an.
Saramura este secretul pe care trebuie să-l știe toate gospodinele. Aceasta se pregătește extrem de simplu, din apă rece, care trebuie neapărat să fie combinată cu diverse mirodenii. Printre acestea se numără: usturoi, piper, boabe de muștar și foi de dafin.
Proporția dintre lichid și sare este foarte importantă. De asemenea, gospodinele sunt de părere că multe dintre borcanele pentru iarnă se pot face și fără a apela la conservați. E de ajuns să se folosească puțină aspirină.
„La 8 kilograme de apă folosim un kilogram de oțet, o cană de sare și o cană de zahăr. Se mai pun condimente precum piper, boabe de muștar, foi de dafin, mărar uscat. De asemenea, se mai pune un plic de conservant sau aspirină.
Dar noi nu punem aspirină. Cei care vor să mănânce mai repede murăturile pot pune peste murături apă caldă. De regulă se face cu apă rece. Asta e compoziția pe care o folosesc eu și deja am și mâncat din murăturile puse.
Este rețeta pe care am învățat-o de la mama mea, care o știe de la mama ei și tot așa și nimeni nu dă greș cu ea”, a declarat o femeie din localitatea Băleni, județul Dâmbovița, pentru adevarul.ro.
Ce trebuie să știi despre murături
Murăturile sunt o sursă bună de probiotice, bacterii benefice care mențin sănătatea sistemului digestiv. Acestea se consumă alături de diferite mâncăruri, dar trebuie să știm câteva mici trucuri înainte de a le pune la borcane.
Primul pas este spălarea legumelor în apă rece. De asemenea, zarzavatul trebuie să fie proaspăt. Legumele se așază în straturi în borcane, fie că este vorba de un singur sortiment, fie de mai multe legume.
Unele gospodine adaugă mărar uscat şi câteva fire de hrean, în timp ce altele folosesc frunze de vișin. Compoziția saramurii este foarte importantă. Ea trebuie să fie caldă peste a se adăuga peste legumele din borcane.