Autorităţile au luat în serios problema segregării etnice în şcoli, o temă tabu până de curând. Udemeristul András Király, secretarul de stat pentru minorităţi din Ministerul Educaţiei, mărturiseşte că nici domnia sa nu şi-ar lăsa copilul să înveţe într-o astfel de unitate.
Faptul că există cazuri în care părinţii elevilor români îşi mută copiii din şcolile unde ponderea romilor este mai mare nu a lăsat indiferente autorităţile. Segregarea etnică în şcoli este una dintre problemele semnalate în expunerea de motive a proiectului de lege privind înfiinţarea Fundaţiei „Proiect Ferentari”. „În momentul în care creşte ponderea copiilor romi, se produce un fenomen de segregare etnică la nivel de clase sau de şcoli, însoţit de scăderea calităţii dotărilor materiale ale instituţiilor în cauză”, se arată în documentul citat. András Király, secretar de stat pentru minorităţi în Ministerul Educaţiei, ne spune că, oficial, segregarea etnică nu ar exista, dar ea se manifestă. „Datoria noastră este să şcolarizăm toţi elevii noştri, indiferent de etnie, indiferent de culoare.
Legea educaţiei priveşte în mod egal absolut toţi participanţii la procesul de învăţământ, însă este formularea aceea că părinţii îşi aleg şcoala, iar resursele materiale urmează elevul. Aceasta dă bătăi de cap nu numai acelor unităţi unde sunt romi, ci, în general, acelor şcoli care nu au rezultate bune. Trebuie să înţelegem şi faptul că părinţii doresc unităţi şcolare unde este ordine, unde este disciplină şi unde se mai şi învaţă. Este o problemă generală, iar referitor la acele unităţi unde ponderea romilor este semnificativă, dacă este delăsare, dacă este debandadă, bineînţeles că nici eu nu mi-aş lăsa copilul acolo”, ne-a declarat secretarul de stat András Király.
„Un rom poate intra la medicină cu nota 5”
Statul face eforturi uriaşe pentru integrarea romilor, dar este nevoie şi de implicarea comunităţii acestora, ne spune András Király. „Avem locuri rezervate special pentru romi. Astăzi, un component al acestei comunităţi, dacă ia bacul şi obţine la examenul de medicină la „Carol Davila” nota 5.00, intră la facultate, chiar dacă media de promovare este peste 8. Au locuri care cer două lucruri: să ia bacul şi să obţină cel puţin nota 5 şi nu pot lua acele examene dacă au doar patru clase. Şi eu am învăţat, şi copilul meu a învăţat, asta nu e segregare când ceri acel efort prin care el poate să se dezvolte. Eu cred că este nevoie de un efort colectiv, dar şi de voinţa comunităţii rome de a schimba atitudinea faţă de unele probleme sociale”, a mai afirmat András Király.
„Un lider al comunităţii rome ar trebui să fie, în primul rând, un exemplu, adică să ia bacul măcar.” – András Király, secretar de stat pentru minorităţi în Ministerul Educaţiei
„Alegerea părinţilor de a-şi muta copiii la altă şcoală nu este neapărat o segregare, este o opţiune a acestora.” – András Király, secretar de stat pentru minorităţi în Ministerul Educaţiei