Avalanşa cazurilor de corupţie „la vârf”, care a culminat cu celebrele dosare „Udrea”, ridică tot mai acut problema confiscării averii celor vinovaţi de astfel de fapte grave. Anticorupţia a fost şi ieri cuvântul de ordine.
Cu toate că noi ”dosare VIP” au dat în ”clocot” la DNA, cazul ”Udrea-Cocoş” au făcut încă o dată… diferenţa. Dimineaţa – cu cătuşe, la prânz- cu cătuşe, dar, seara… Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat ieri contestaţia Elenei Udrea la arestarea preventivă dispusă în 11 februarie în dosarul „Microsoft”.
Judecată în apel, de un complet de cinci judecători, Elena Udrea a fost dusă, în cursul dimineţii, cu cătuşe la mâini în faţa instanţei. Spre prânz, în aşteptarea deciziei, Udrea a ieşit tot cu cătuşe la mâni din boxa acuzaţilor. Surpriza a venit pentru Udrea abia în cursul serii când a aflat că va fi plasată… în arest la domiciliu.
Decizia fiind definitivă, Udrea a părăsit arestul Capitalei în jurul orei 20.00. Potrivit deciziei, Udrea nu are voie să vorbească cu Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi cu Ana Maria Topoliceanu sau cu membri ai familiilor acestora, în mod direct sau indirect, şi nici să divulge sau să redea în presă sau pe reţelele sociale informaţii din cauza penală. Instanţa îi atrage atenţia că în caz de încălcare a oricăreia dintre aceste obligaţii, se poate dispune din nou arestarea ei preventivă.
Averea inculpatei VIP, în “cătarea”… DNA
Afacerea “Udrea-Cocoş & Co.” poate deveni un adevărat caz-şcoală în ceea ce priveşte sechestrul şi confiscarea averilor VIP. Procurorii DNA au făcut deja toate demersurile la instituţiile abilitate “în vederea identificării bunurilor” pe care se vor dispune măsuri asigurătorii.
“Aceste măsuri asigurătorii sunt obligatorii în temeiul Legii 78/2000, privind faptele de corupţie (n.r. – legea privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie)”, ne-a declarat în exclusivitate, ieri, Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA, explicându-ne că “există obligaţia de a impune sechestru pe averea unui inculpat atunci când s-a constatat săvârşirea unor acte de corupţie, art. 20 din legea 78” şi că “este o procedură standard”.
Confiscare extinsă, specială sau… în limita prejudiciului? Aceeaşi sursă ne-a declarat că, deocamdată, pentru Elena Udrea “nu s-a pus sechestru” deoarece procurorii sunt încă “în procedură de identificare a bunurilor”, dar că, „odată identificate bunurile, se va aprecia dacă va fi vorba de confiscare extinsă, de confiscare în limita prejudiciului sau de o confiscare specială”. Rămâne de văzut până la ce sumă se va institui sechestru pe averea fostei “blonde de la Cotroceni”.
DESCĂTUŞAREA, Soluţie pentru ”vizita” în parlament sau drumul spre o… A DOUA ARESTARE? Problemele penale ale Elenei Udrea nu se mărginesc doar la traseul acasă-DNA-arest (tur-retur), ci fac o (nouă) buclă prin Parlamentul României, unde, azi, la Comisia juridică a Camerei, se judecă o nouă solicitare a procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a fostei preşedinte PMP (pentru alte trei fapte de corupţie).
Avocatul Marius Striblea a studiat ieri documentele din dosarul sosit la Comisie şi a declarat la final că probele lipsesc cu desăvârşire şi că o să vină şi miercuri pentru a studia dosarele.
„O să venim şi mâine (azi – n.r.), timpul nu a fost suficient, din păcate la 16,30 programul s-a încheiat, vom reveni şi mâine şi vom completa studiul dosarului. Pe de altă parte, strategia pentru mâine va fi făcută exclusiv pe decizia de astăzi a Instanţei supreme”, a arătat Striblea.
Întrebat dacă va veni Elena Udrea la Parlament, el a spus că este dreptul ei să vină şi la Comisie şi la plen şi speră ca aceasta să vină în calitate de cetăţean liber. Dacă nu ar fi fost (e)liberată de cătuşe, aseară, ar fi fost, într-adevăr o problemă pentru parlamentarii confruntaţi cu această situaţie inedită.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, referitor la noua cerere a DNA de arestare preventivă, că Elena Udrea, fiind încă deputat, nu poate intra cu cătuşe în plenul Camerei şi nici în comisie, arătând că este o situaţie delicată şi va solicita ministrului Justiţiei o soluţie. Să fi fost o soluţie (chiar) descătuşarea şi plasarea Elenei Udrea în arest la domiciliu pentru a putea fi prezentă în Parlament spre a afla, de la colegii săi, dacă se dă sau nu avizul pentru o… A DOUA ARESTARE? limita prejudiciului sau de o confiscare specială.”, LIVIA SĂPLĂCAN, purtător de cuvânt DNA