back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
miercuri, ianuarie 15, 2025

SCHIMBĂRI ȘOCANTE în CODUL PENAL! 7 ani de PUȘCĂRIE dacă ÎȚI BAȚI NEVASTA

Distribuiți

Reclamă
325 Rotiri Gratuite Superbet

BĂrbaȚii care îȘi agreseazĂ consoartele riscĂ sĂ stea 7 ani dupĂ gratii. Acest lucru este prevĂzut într-un proiect legislativ de modificare a Codului penal, pe care senatorii se pregĂtesc sĂ-l voteze.
Senatorii pregĂtesc o schimbare fundamentalĂ în Codul penal, care urmĂreȘte sĂ stopeze violenȚa domesticĂ. AceȘtia au decis sĂ reducĂ de la 90 de zile la 30 de zile perioada de îngrijiri medicale necesare pentru ca procuratura sĂ-l aresteze pe agresor. Potrivit expunerii de motive din proiectul de act normativ, în perioada februarie-decembrie 2014 au fost sesizate peste 9.000 de acte de violenȚĂ împotriva femeilor, iar majoritatea covârȘitoare a cazurilor au rĂmas fĂrĂ urmĂri legale. „Din totalul sesizĂrilor de violenȚe, în doar 276 de cazuri au fost înregistrate condamnĂri. Acest fapt se datoreazĂ Și retragerii plângerilor depuse de victime, care se aflĂ sub Șantaj Și ameninȚare”, se mai aratĂ în expunerea de motive. „Noi am fĂcut aceastĂ propunere de modificare legislativĂ împreunĂ cu o casĂ de avocaturĂ. Chiar Și 30 de zile ni se pare mult, dar ne-au explicat cei de la Institutul Medico-Legal cum se interpreteazĂ diversele forme de rĂni Și cĂ nu putem cere mai puȚin de atât. De exemplu, pentru o fracturĂ este nevoie de pânĂ la Șase sĂptĂmâni de îngrijiri medicale sau mai sunt controalele medicale Și curĂȚarea rĂnilor care se considerĂ îngrijiri medicale. DupĂ ce aceste modificĂri ale Codului penal vor intra în vigoare, dacĂ femeia agresatĂ depune plângere Și înregistreazĂ 31 de zile de îngrijiri medicale, procuratura se autosesizeazĂ Și trece la arestarea agresorului, indiferent cĂ femeia îȘi retrage plângerea sau nu. Atunci, statul considerĂ cĂ viaȚa ei este pusĂ în pericol Și acȚioneazĂ în numele victimei, iar agresorul riscĂ pânĂ la 7 ani închisoare pentru cĂ pedeapsa se majoreazĂ dacĂ este implicat un membru al familiei. Este vorba, pânĂ la urmĂ, de coerciȚie. Atât timp cât Știi cĂ nu eȘti pedepsit, nu-Ți pasĂ, dar dacĂ Știi cĂ riȘti ani buni de închisoare, te gândeȘti de douĂ ori înainte de a comite acte de violenȚĂ. La 90 de zile, oamenii stĂteau relaxaȚi”, ne-a declarat Simona Voicescu, preȘedinta AsociaȚiei „Necuvinte”, iniȚiatoarea proiectului legislativ.
Plângerea iniȚialĂ a victimei, esenȚialĂ
PreȘedinta AsociaȚiei „Necuvinte” ne mai spune cĂ este foarte important ca femeile agresate sĂ depunĂ plângere. „Din pĂcate, este esenȚial ca victima sĂ depunĂ plângere. Noi încercĂm sĂ le explicĂm tuturor cĂ fĂrĂ sĂ cearĂ ajutor nu le poate ajuta nimeni, chiar dacĂ este neplĂcut Și sistemul este anevoios. Noi, ca asociaȚie, nu putem interveni cu forȚa în viaȚa unui om. Majoritatea îmi spun cĂ îȘi duc crucea, dar eu nu mai suport sĂ aud acest lucru, sunt niȘte drepturi care trebuie respectate, violenȚa este prevĂzutĂ în Codul penal”, a afirmat Simona Voicescu.

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole