Satul Izvoarele din Hunedoara este ascuns chiar sub poalele dealurilor ce înconjoară Lacul Cinciș. Are peisaje superbe și recent a devenit stațiune de interes local, dar cu toate acestea sunt foarte puțini români care știu de el.
Satul din România pe care trebuie să-l vizitezi măcar o dată în viață
Satul Izvoarele este poziționat la 15 kilometri de Hunedoara, lângă Lacul Cinciș, și este unul dintre cele mai frumoase așezări pitorești de la noi din țară și o adevărată atracție a zonei.
Datează încă de pe vremea Huniazilor, iar la mijlocul secolului al XV-lea a fost atestat sub numele de Lingina. Satul adăpostește aproximativ 50 de persoane și recent a fost inclus pe lista viitoarelor stațiuni de interes local.
În satul Izvoarele se găsesc case vechi de mai bine de 100 de ani, care și-au păstrat frumusețea de-a lungul timpului. Chiar mulți localnici sunt vârstnici, locuințele au cumpărate sau primite moștenire de tineri care le îngrijesc și le folosesc, în mare parte, pentru petrecerea timpului liber.
La marginea satului sunt câteva drumuri forestiere care urcă pe dealuri și conduc spre pădurile care ascund urmele altor așezări vechi, precum Mosoru, Țața, Curpeni și Brădet și coboară în Țara Hațegului, spre Mănăstirea Prislop.
„Se spune că în locul unde este acum satul nostru, Ioan de Hunedoara ar fi avut moșia de unde pornea la vânătoare prin aceste ținuturi. În vale, Lacul Cinciș a înghițit vetrele satelor Cinciș și Cerna, la fel de vechi, de unde se spune că s-ar trage familia lui Ioan de Hunedoara.
Satul nostru este foarte vechi, iar casa unde locuiesc eu acum a fost clădită în anii 1800 și apoi, bineînțeles, a fost restaurată. Aici trăiau români, unguri și sași”, a povestit Rudolf Ungur, localnic al satului Izvoarele, conform adevărul.ro.
Comuniștii i-au schimbat numele
În anii ’60 s-a început amenajarea Lacului Cinciș, pe Valea Cernei. Pentru asta au fost anajați 1000 de muncitori, iar oamenii care locuiau în satele învecinate, Cinciș și Cerna și din cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, au fvolst nevoiți să renunțe la casele lor și să se mute pe deal.
Pe fundul lacului au ajuns vetrele satelor, bisericile și cimitirele. Și chiar dacă cei din Izvoarele nu au fost atât de afectați, în timpul regimului comunist, autoritărțile au decis să schimbe numele Lingina cu cel actual.
Printre atracțiile turistice ale satului se numără și o biserică veche, din anii ’60, ce adună comunitățile de credincioși. „În trecut, localnicii mergeau la biserica ortodoxă din Cinciș – cea despre care se spune că ar fi fost ridicată de Huniazi – și, catolicii, la biserica din Baia Craiului.
Ambele au fost părăsite odată cu amenajarea lacului Cinciș. Biserica Huniazilor a ajuns pe fundul apei odată cu vechiul sat. A fost demolată, iar oamenii au clădit una în satul Cinciș Cerna, unde au adus bunuri de la ea.
Eu am fost botezat în biserica din Baia Craiului, care a fost și ea părăsită și inundată, însă a rezistat trecerii timpului și mai poate fi văzută la coada lacului. De la ea a fost luată orga veche, cu pedale, și adusă la biserica nouă ce avea să fie amenajată aici, la Izvoarele”, a mai spus Rudolf.