Modificările legislative din ultima perioadă afectează grav structurile SALVAMONT. Serviciile Salvamont ar trebui comasate cu alte strucruri și o parte din oameni ar trebui dați afară. Deși au fost transmise memorandumuri către autorități pentru ca SALVAMONT să fie exceptat de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice pentru instituțiile publice, întrucât desfășoară o activitate unică, nu au fost primite răspunsuri. Ca atare, SALVAMONT România solicită acordarea unei audiențe de urgență de către Guvernul României, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministrul Finanțelor.
”Considerăm că structurile Salvamont din România au ca misiune principală activitatea UNICĂ de salvare în munți și locuri greu accesibile, ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile SALVAMONT, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Salvamontul coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane și intervine ca resursă de sprijin în cazul dezastrelor naturale, pentru IGSU, dar și pentru alte instituții din cadrul MAI”, se arată într-un comunicat de presă al SALVAMONT România.
Salvamontiștii lucrează cu efective subdimensionate, la nivel național fiind angajați doar circa 300 de salvatori montani. Comasările și modificările prevăzute de Legea 296/2023 ar perturba activitatea serviciilor de salvare montană. Consecințele ar fi simțite de turiștii care urcă la munte și ar avea nevoie de ajutor.
Cititi articolul integral aici.