Victor Spirescu, primul imigrant român care şi-a găsit, anul acesta, un job în Marea Britanie după ce s-au ridicat restricţiile pe piaţa muncii, ne-a povestit cum e viaţa în Londra, dar şi ce vrea să facă atunci când se va întoarce în România.
Acesta le oferă însă românilor care vor să vină la muncă în Londra un sfat incredibil. Cum vă descurcaţi? Viaţa este mult mai bună pentru că am un job stabil şi bine plătit în construcţii, mi-am adus şi prietena aici. Momentan, ea nu lucrează, trebuie să îşi facă actele. Eu mi le-am făcut pe 10 februarie. Să înţeleg că vă simţiţi mai bine decât în România… Da, momentan. Am tot ce îmi doresc.
Dacă vreau să îmi cumpăr ceva, îmi permit în ţara asta, spre deosebire de România. Mi-am luat iPhone 5S cu amprentă, mi-am luat Samsung S5. În România, nu câştigi o sută de milioane cum câştig eu aici. Am cam 1.500 de lire puse deoparte. Viaţa este foarte scumpă aici. Câştig 1.800, din care plătesc şi taxe, plus că am multe cheltuieli. De exemplu, chiria costă 500 de lire pe lună, mâncarea, încă 200. Suntem vreo opt persoane într-o casă. Fiecare are camera lui, doar bucătăria, băile şi livingul sunt la comun.
„Mi-aş dori să fac agricultură”
Cât aveţi de gând să lucraţi în străinătate? Vreau să stau în Londra suficient cât să strâng o sumă de bani cu care să îmi pornesc propria afacere în ţară, să nu mai fiu nevoit să plec în străinătate ca să lucrez. Cu ce vreţi să rămâneţi după această perioadă? Sunt foarte multe idei pe care le am şi pe care aş vrea să le pun în practică. Aş vrea să îmi schimb viaţa, să mă întorc în ţară şi să îmi fac un business.
Mi-aş dori să fac agricultură, eventual o fermă de animale. Avem suficientă libertate la noi în ţară să creştem animale şi să le vindem străinilor. E nevoie de 20.000-25.000 de lire. Am 5 hectare unde pot cultiva mâncare pentru cel puţin 30 de porci. Ce sfat le daţi românilor care vor să vină la muncă în Londra? Să stea acasă! Se fac bani mult mai mulţi în Germania. E mult mai bine decât aici. Eu m-am obişnuit aici, cunosc şi engleza, am învăţat-o din filme. Aici munceşti destul de mult şi pierzi foarte mult timp pe drum.
Trei ore le pierd în fiecare zi. În Germania chiar poţi să faci bani dacă lucrezi în construcţii, ai un salariu de 1.600-1.700 de euro şi plăteşti o chirie de 150 de euro. „Să vină înapoi Ceauşescu!” Care a fost cea mai mare problemă cu care v-aţi confruntat? Chiria a fost prima problemă. Este foarte scumpă şi trebuie să plăteşti un depozit pentru o lună în avans şi, neavând bani la început, este foarte greu. Ca să scoţi 1.000 de lire, e cam greu. Când am venit în Londra, am avut la mine 40 de lire. Banii se dau tot aşa: cei din prima săptămână contituie un depozit, deci trebuie să munceşti două săptămâni ca să primeşti banii din prima săptămână muncită. Am dat un interviu la o televiziune, mi-au dat vreo 300 de lire şi cu banii aştia am plătit chiria pe două săptămâni. Ce ar fi trebuit să se schimbe în România ca să nu fi plecat? Să vină înapoi Ceauşescu, Dumnezeu să-l ierte! Toată lumea avea serviciu, casă şi era bine. Te lua de pe stradă dacă te vedea că nu munceşti şi te băga la muncă. Dacă nu voiai să munceşti, te băga la puşcărie. Nu sunt un comunist, nici adeptul comuniştilor, însă ţara noastră nu avea datorii. Acum avem mii de miliarde de euro datorii.
„Bucureştiul este mai curat ca Londra”
Ce nu vă place în Londra? Mă aşteptam să fie mult mai curat. După cum ştiu Bucureştiul, este mult mai curat decât Londra. Aici sunt mulţi imigranţi. Se urcă în autobuz cu boxe şi pun muzică, mănâncă şi aruncă pe jos. E „ţara imigranţilor”. Sunt englezoaicele aşa urâte cum se spune? Nici frumoase nu sunt. Majoritatea sunt plinuţe, dar sunt şi fete foarte drăguţe printre ele. „Se aud manele pe la casele românilor” Cum vă petreceţi timpul liber? Facem grătar în fiecare weekend, cei care stăm în aceeaşi casă.
Aici, mâncarea nu e chiar aşa de bună, aşa că facem mici la grătar, pe care îi cumpărăm de la magazinele româneşti de aici. Sunt manelele la mare căutare printre românii din Anglia? Majoritatea ascultă manele. În weekenduri se aud pe la casele românilor, însă nu prea tare pentru că nu poţi da muzica foarte tare că vine imediat poliţia. „Sunt un tip care mă adaptez foarte uşor în orice împrejurare. Când am venit în Londra, am avut la mine 40 de lire.”, Victor Spirescu „Cel mai mult îmi lipsesc munţii pe care-i vedeam în fiecare dimineaţă când ieşeam din casă şi aerul curat.”, Victor Spirescu „Discriminat nu sunt, englezii deja s-au obişnuit cu ideea că e «ţara imigranţilor». În Londra, mai mult de jumătate sunt imigranţi.”, Victor Spirescu
https://www.ziarulring.ro:80/stiri/eveniment/237977/2014/Romanul-devenit-celebru-in-UK-Stati-acasa-sau-mergeti-la-munca-in-Germania-