Stă într-un colț la ieșirea de la metrou, pe magistrala cea mai importantă a orașului. Deasupra, pe un zid de castel, e blazon regal – leul aurit, ridicat în două labe, pe fundal negru. Omul se scarpină pe sub căciulă, hârâie din gât și proiectează flegma direct pe botul leului național: „Futu-i morții ei de Belgie și pe Catâru, țiganu’, care m-a adus aici. Dă-mi, tată, 2 euro să mă duc acasă”.
Vasile stă cam cu rușine pe bordură. Are o geacă ponosită și pantalonii vechi de tractorist. S-a așezat ca și când ar sta la palavre cu vecinii pe marginea șanțului din satul de unde a venit, undeva în buza Slatinei. În comuna lui de olteni, lumea s-a înstărit din munca câmpului. Vasile a zis că le ia maul și se pricopsește în țară străină. L-a convins, într-o dimineață, la un gât de bere Catâru. I-a zis: „Hai, mă, în Belgia, că mergi la muncă. Acolo e câștigu’ ”. L-a crezut pe catâr, că e om umblat – bate Europa, îl vedea doar vara când spărgea banul la cârciuma sătească: „Și m-a adus la muncă. Ce muncă? Păi nu vezi? La cerșetorie! Acum nu mai sunt în slujba lui, am fugit”.
Vasile povestește în timp ce își mângâie patul. E un burete mare, ca un fel de saltea, îndesat într-o pungă albastră, mare, de Ikea. Pe el doarme prin pasaje sau pe sub streșini de când a venit în Belgia. Punga e sprijinită de zid, în fața ei e pus un pahar de plastic în care se află câștigul de până la prânz: o monedă de un euro și alte câteva de cenți. Omul se strânge ca ariciul, icnește. Mai zboară o flegmă pe blazonul regal spre care amărâtul privește rău.
„Cât mai e avionul până acasă?”, schimbă vorba Vasile. Nu că ar vrea să zboare: îi e și frică și nici n-are parale. La Bruxelles a ajuns cu microbuzul Catârului, el și alți amărășteni. Cei mai mulți sunt, acum, răspândiți prin centrul capitalei Europei, tot cu pahare în mâini. „Pentru asta, că m-a adus aici, trebuia să-i dau 100 de euro. Dar când am văzut că trebuie să cerșesc am zis: «Ce muncă e asta?». Și m-am dus la Poliție”, povestește omul despre răzbunarea sa.
Citește articolul integral aici.