Mulți românii folosesc țuica drept remediu naturist, dar medicii spun că aceasta este un adevărat pericol pentru organismul uman. Folosită adesea pentru frecție, aceasta băutură alcoolică ar putea avea efecte grave.
Țuica, „remediul” naturist nerecomandat de medici
Din bătrâni se spune că țuica, băutura tradițională românească, este un medicament naturist. Totuși, medicii demontează acest mit și dezvăluie că licoarea poate face mai mult rău decât bine.
„Fie că ne place sau nu, alcoolul etilic nu face bine organismului, indiferent de cantitatea consumată. Acele povești cu un pahar de vin roșu pe zi sunt doar povești.
Nu militez eu acum pentru dispariția țuicii sau abstinență alcoolică, însă lucrurile trebuie prezentate corect”, a dezvăluit medicul legist dr. Cristian Paparău, conform adevărul.ro.
Țuica este preparată de români, în propria gospodărie, în cazane confecționate din diferite aliaje metalice. Aceste metale sunt eliberate progresiv din pereții vasului în distilat pe măsură ce temperatura crește în timpul fierberii.
Cel mai cunoscut tip de țuică, deși nu se găsește pe raftul supermarketurilor, este cel de prune. La fiecare distilare se obțin trei feluri: fruntea, mijlocul și coada, denumită și otcă.
„Acea frecție cu țuică se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul.
Treaba e simplă, alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie.
Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic”, a mai explicat medicul despre „remediul” naturist al românilor.
La ce este, totuși, bună băutura
Cu toate acestea, cercetătorii americani au constatat că țuica, atâta timp cât este consumată cu moderație, poate fi benefică pentru organism. Biochimiștii au dezvăluit că în băutură se găsește o enzimă benefică în tratarea problemelor digestive și a celor cardiace.
Totuși, trebuie consumată numai înainte de masă. Totodată, țuica poate afecta nivelul de glucoză din sânge și nu este recomandată persoanelor care îl au deja scăzut, dar nici celor care suferă de ulcer, hepatită, oamenilor sedentare și femeilor gravide.