După mai bine de 20 de ani de când au fost stabilite actualele condiţii de obţinere a atestatului de asistent maternal, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vine cu reguli noi în ceea ce privește criteriile de selectare, evaluare și atestare în acest domeniu. Astfel, rudele până la gradul III, persoanele care nu au absolvit liceul sau nu au împlinit 21 de ani, precum și cele ajunse la vârsta de pensionare, nu vor mai putea fi asistenți maternali, potrivit unui proiect de ordonanță, pus în dezbatere pe site-ul instituției. Totodată, sunt introduse limite minime și maxime ale diferenței dintre vârsta asistentului maternal şi copilul pe care acesta îl poate lua în plasament.
Proiectul de Ordonanţă care stabileşte noile condiţii de obţinere a atestatului de asistent maternal, nerevizuite de 21 de ani, şi, totodată, procedura de atestare şi statutul care reglementează această profesie, vine cu mai multe modificări față de proiectul de HG propus de Ministerul Familiei în luna februarie și care, între timp, a fost retras.
În prezent, „rețeaua de asistență maternală este înalt feminizată, îmbătrânită și cu un nivel mediu-scăzut de educație”, spun inițiatorii actului normativ, precizând că experiența de lucru cu copiii cu dizabilități și cu grupurile de frați este redusă și nici calificarea de care beneficiază în prezent asistenții maternali nu este suficientă.
Prin urmare, specialiștii stabilesc reguli noi, prin care sunt introduse condiționări privind vârsta și nivelul de educație pentru atestarea „în una dintre cele mai importante categorii profesionale, care activează în domeniul protecției copilului separat temporar sau definitiv de părinții săi”.
Citește articolul integral aici.