ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Războiul sateliților: Rusia și China, pe urmele SUA, într-o cursă spațială furibundă

Avatar

Publicat

pe

Deocamdată, armata americană dispune de un avantaj în spațiu, în fața principalilor săi rivali. China și Rusia au pornit însă într-o cursă contracronometru de contracarare spațială pentru a întrerupe supremația SUA.

În timp ce forțele rusești treceau în valuri peste granița Ucrainei în primele momente ale invaziei, o altă ofensivă, mai puțin vizibilă, era deja în plină desfășurare. Este vorba despre un atac cibernetic, care a paralizat internetul legat de o rețea de comunicații prin satelit.

Această ofensivă tehnologică – derulată de Rusia cu o oră înainte de începerea asaltului său terestru din februarie 2022 – a avut ca scop să perturbe comanda și controlul Kievului în primele momente, cruciale, ale războiului, au susținut, la vremea respectivă, oficialitățile occidentale.

Atacul cibernetic, care a lovit modemuri legate de un satelit de comunicații, a avut efecte de anvergură continentală: a blocat turbine eoliene în Germania și a tăiat internetul pentru zeci de mii de persoane și unități de producție din întreaga Europă. În urma acestui atac, Ucraina a fost nevoită să găsească urgent alte modalități de a se conecta la internet.

Pentru guverne și analiști de securitate, atacul cibernetic a scos în evidență modul în care sateliții – care joacă un rol tot mai important, ajutând armata să poziționeze trupele, să asigure comunicațiile și să lanseze sau să detecteze arme – pot deveni o țintă-cheie în timpul unui război.

Citește articolul integral aici.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *