ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Război pe viață și pe moarte în Congresul american. Bătălia pentru Casa Albă aduce o premieră în ultimii 150 de ani

Avatar

Publicat

pe

Republicanii și democrații își ascut săbiile, înaintea asaltului final asupra Casei Albe, în care, cel mai probabil, imprevizibilul Donald Trump îl va înfrunta pe Joe Biden, într-o reeditare a încleștării electorale din anul 2020, atunci când actualul președinte l-a învins pe rivalul său. Deocamdată, bătălia se poartă în Congresul american, iar cel vizat este nimeni altul decât secretarul pentru Securitate Internă, un membru important al Cabinetului Biden.

Camera Reprezentanților, controlată de republicani, a votat, marți, pentru declanșarea procedurii de destituire a secretarului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, din cauza modului în care administrația Biden a gestionat frontiera dintre SUA și Mexic.

Pentru prima oară în aproape 150 de ani, un membru al cabinetului de la Washington este pus sub acuzare, iar această premieră scoate în evidență lupta la baionetă dată de cele două tabere politice rivale, într-un an electoral în care personalitatea polarizantă a lui Donald Trump divizează din nou la cote maxime, atât societatea, cât și clasa politică din Statele Unite.

Republicanii din Camera Reprezentanților au investigat, luni de zile, acțiunile lui Mayorkas, într-un moment în care încearcă din răsputeri să transforme imigrația și securitatea frontierelor într-un subiect electoral cheie.

Vot cu cântec

Rezultatul votului de marți a fost strâns: 214 voturi pentru şi 213 împotrivă. Camera a aprobat două articole de destituire, în care îl acuză pe Mayorkas atât pentru faptul că nu ar fi aplicat legile SUA în privința migrației, ceea ce a dus, potrivit republicanilor, la fluxuri record de imigranţi la graniţa dintre SUA şi Mexic, cât şi pentru faptul că ar fi făcut declaraţii false în Congres.

Citește articolul integral aici.

Advertisement